pondělí 5. srpna 2013

koLEKCE č. 8 - Pálava

Pálava je jednou z našich nejoblíbenějších odrůd a suvenýrem z výletu na jižní Moravu. Odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Víno z ní se vyznačuje zlatožlutou barvou a hutnou, olejovitou chutí. Ve vůni ucítíte aromatické látky Tramínu – růže, vanilku a muškát. Intenzivní aroma často podtrhuje vyšší obsah zbytkového cukru. Slaďoučkou a voňavou (jako i suchou a voňavou) Pálavu můžete z Pálavy přivézt komukoliv – chutná jemným ženám i drsným mužům. Pokud máte už po dovolené a tekutý suvenýr Vám ve vinotéce došel, tato v pořadí osmá výuková ko-LEKCE pomůže dovést Vaše těžce nabyté letní znalosti k dokonalosti.

Slaďoučká Pálava z mikulovských vrchů.

Aromatický Tramín červený má tu nevýhodu, že má nízké kyseliny a bez vyššího obsahu cukru je víno chuťově nevýrazné. Müller Thurgau sice oplývá kyselinkou, která chuť vína osvěžuje, ale na druhou stranu je Müller velmi náchylný k chorobám.

Pálava v sobě nese to lepší z obou svých rodičů (ideální situace, kterou si všichni přejeme, že?). Je odolnější vůči chorobám vinné révy než maminka Müllerka a zároveň si po tatínkovi Tramínovi zachovává tramínovou aromatiku. Skvělé víno odrůdy Pálava si proto vychutnáte ve všech variantách – od suché po sladkou. Suchá Pálava je samozřejmě vzácnější, ale není nemožné se s ní setkat. Aktuálně máme v nabídce suchou Pálavu 2013. Pálava se potatila i co do vzhledu – má stejnou načervenalou barvu hroznů jako Tramín, kterému se říká „červený“ právě kvůli charakteristickému odstínu slupek hroznů.

Hledáním odolnější aromatické odrůdy s příjemnou kyselinkou se kromě našich enologů zabývali i u sousedů. Slovenskou obdobou Pálavy je odrůda Děvín, jenž je křížencem Tramínu a Veltlínského červenobílého.


Naši koLEKCI si objednejte ZDE za 1349 Kč.


Z BEDEKRU (NE)VINNÉHO TURISTY


Historie pravé vinohradnické kultury na Moravě započala právě na Pálavě. V době, kdy římské impérium dosahovalo až k Vídni, byla v oblasti pod Pálavou vybudována základna římské posádky, díky které zde došlo k první výsadbě vinné révy. Je prokázáno, že v oblasti dokonce pobýval Marcus Aurelius. Šlechtitelé Josef Veverka a František Zatloukal z Perné u Mikulova pak podle něj v 80. letech pojmenovali úspěšnou odrůdu, kterou na své stanici vyšlechtili (Aurelius je spojením Neuburského a Ryzlinku rýnského). Odrůda Pálava však byla prvním úspěchem této šlechtitelské stanice a navíc její obliba v ČR každoročně stoupá.

Krátkou turistickou vsuvku si v případě tohoto krásného koutu Moravy nemůžeme odpustit… Pavlovské nebo Pálavské vrchy (zkráceně Pálava) se táhnou od jihomoravské obce Pavlov přes Mikulov až k rakouským hranicím. Spolu s vodní nádrží Nové Mlýny vytvářejí romantickou scenérii, která přitahuje pozornost českých a převážně rakouských turistů. Můžete sem přijet s koly a projet síť cyklostezek. Pokud dáváte přednost pěším túrám, na Pálavě si užijete procházky kolem vrchu Děvín, odkud za jasného počasí dohlédnete až do Alp. Při pohledu na ně musí váš zrak nutně spočinout na kilometrech vinic a připomenout vám, že se nacházíte v kraji vinařském. Letním sluncem vyhřáté skály dvacetikilometrového vápencového masivu představují výborné podmínky pro život rostlinných i živočišných endemitů a hlavně vinné révy.

Vzorek č. 1 - Trpělka & Oulehla - Pálava, 2013

Netradičně suché víno z odrůdy Pálava. Vynikne svojí výraznou aromatickou po keři růží. V chuti je víno příjemné a lehce nazrálé. Suché.

Vzorek č. 2 - Šilinek - Pálava - výběr z hroznů, 2014,

Víno s rozkvetlou aromatikou, připomínající pomelo a jemnou chutí mandarinky. Vyvážené plné chuti. Má velmi čisté až medové tóny, kořeněné s minerální dochutí. Polosladké.

Vzorek č. 3 - Stávek - Pálava - pozdní sběr, 2014

Barva vína je velmi intenzivní, slámová, s jantarovými až narůžovělými okraji. Svědčí tak o vyzrálosti hroznů a delší maceraci slupek. Vůně je odrůdová, výrazně květnatá, po hlohu a mandloních, ale také po snítce tymiánu, jehličí tisu a pomerančové kůře.

Vzorek č. 4 - Zlomek & Vávra - Pálava - výběr z hroznů, 2013

Plné, polosladké víno je v dokonalé harmonii s kyselinkou. Vůně fialek přechází do exotického liči. 

Vzorek č. 5 - Krist - Pálava - výběr z hroznů, 2011

Krásná zlatožlutá barva. Ve vůni ucítíte jemný tramínový nádech, medové tóny v chuti jsou zakončené dlouhým přírodním zbytkovým cukrem.

Vzorek č. 6 - Maidenburg - Reisten - Pálava - pozdní sběr - Slunný vrch, 2013

Velmi jemná, nasládlá vůně květin s jemnými medovými podtóny a ovocností s tóny citrusů a datlí. Nenápadné herbální aroma přechází i do chuťového vjemu, kde ucítíte chuť zralého peckového ovoce. Zbytkový cukr je v souladu s živou kyselinkou. Polosladké.

Žádné komentáře: