pondělí 27. května 2013

Vítek Sedláček z Vrbice - náš nový objev

Vítka Sedláčka známe od jara 2009, kdy nás k němu zavedla mapka vůbec prvního Festivalu otevřených sklepů, který se konal v Modrých Horách (konkrétně obce: Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí, Němčičky a Vrbici). Ze 35 zúčastněných vinařů nám jej doporučil Juraj Flamik - ředitel festivalu. A dobře udělal ;-)

Válení ve vinohradě: Vítek Sedláček se synem a psem
Naše cesty se opět protnuly letos na jaře, kdy jsme jeli prokoštovat sklep našeho kamaráda na Vrbici. Jako předkrm jsme si dali dostaveníčko u Vítka Sedláčka, které se nakonec protáhlo až do brzkých ranních hodin. Co naplat, na Vrbici je tak krásně!


Sklepy na Vrbici
Vítek s vinařinou začal v roce 1992, kdy od svého tatínka dostal prvních 10 arů vinice. Až do roku 2004 pro něj byla práce na vinice a ve sklepě pouze koníčkem. Od té doby se mu jeho záliba stala i obživou. Dokoupil a vysázel další vinohrady a rodinnou vinici tak rozšířil na 2 hektary. Dále spolupracuje se stálými dodavateli hroznů z okolí, takže ve sklepě z roku 1882 zpracovává surovinu z celkem 5 ha vinic, ze kterých ročně vyrobí přibližně 30.000 lahví.


Soustředí se na tradiční odrůdy, které jsou ze 60 % modré (v Modrých Horách se jim daří nejlépe ;-). Z těchto vyrábí převážně červená vína, i když má aktuálně v nabídce i dvě zajímavá růžová.


Příruční degustační sklep Vítka Sedláčka
Jeho krédem je kvalita a čistota. Bílá vína nechává macerovat 20 - 24 hod a pak je nechá minimálně tři měsíce ležet na jemných kalech (tím získají strukturu a lze je konzervovat menším množstvím síry). Červená vína nechává macerovat cca 3 týdny a výsledné víno nechává naležet v malých dubových sudech po dobu 6 - 8 měsíců.

Vítek se rád učí, a proto se zájmem navštěvuje zahraniční vinařské kraje. A protože rád experimentuje, můžete v jeho portfoliu najít i barikovaný Ryzlink rýnský nebo Pálavu. Vyzkoušejte sami, rozhodně to nejsou vína pro vinařské puritány.

Představujeme - VOC MODRÉ HORY


Apelace VOC Modré Hory, do které je sdruženo 5 obcí: Velké Pavlovice, Kobylí, Němčičky, Bořetice a Vrbice, s vybranými vinaři a polohami, funguje od května 2011.

Je to první apelace, která má mezi povolenými odrůdami pouze modré odrůdy: Frankovku, Svatovavřinecké a Modrý Portugal, ze mohou vinaři vyrábět červená, ale i růžová vína.

Růžová vína mohou být na trh uváděna jako mladá, ale červená až po minimálních 18 měsících od sklizně. Někteří vinaři, jako např. náš Vítek Sedláček, jim ale dávají času více, a vyplácí se to :-)

Vítek Sedláček byl zakládajícím členem sdružení, které se zasadilo a vznik apelace VOC Modré Hory, která se rozprostírá na prvních výběžcích Ždánického lesa a jejíž terroir je charakterizováno zvýšeným výskytem vápníku a hořčíku, které mají pozitivní vliv na zrání modrých hroznů.

Žádné komentáře: