pondělí 13. května 2013

CHŘEST NA JAŘE THE BEST!


„Zelenina králů“ či „máslo mezi zeleninou“ – tak se často chřestu přezdívá. Bílé, zelené nebo dokonce fialové hlavičky této jarní zeleninové vlaštovky se v našich podmínkách se sklízí v období od dubna do půlky června. Chřest se pěstuje na řádcích, které připomínají brambořiště, pod černou fólií. Největším exportérem chřestu je Francie, Belgie a Itálie. V posledních letech se ale čím dál častěji setkáváme s českým chřestem, který bývá díky kratší vzdálenosti pro transport daleko čerstvější než ten z dovozu. 


Čerstvý chřest je pěkný, 1 cm tlustý, pevný a snadno se zlomí, takže pokud najdete v regálu v supermarketu nějakou gumovou vyžli (nedej bože s hnědými skvrnami), nechte ji tam raději ležet. 

Jestli se vám přesně tohle ve vašich Potravinách stalo, nezoufejte! Do čtvrtka 16. května 2013 do 9,00 sbíráme objednávky na čerstvý chřest (ať už samostatně nebo ve výhodném megabalení 3 v 1 Best Chřest Fest, která se skládá z vín z kolekce Best for... CHŘEST, jednoho půl kilového balení zeleného chřestu a slavné kuchařky Lenky Požárové Což takhle dát si... CHŘEST - více o ní viz níže). 

Všechny vaše posbírané objednávky vyexpedujeme tak, abyste čerstvý, nejdéle 24 hodin starý, chřest nejpozději v pátek večer měli. 

Čerstvý český chřest odebíráme ze slavné chřestárny v Hostíně ve dvou pětisetgramových variantách: bílé a zelené za 139 Kč. 

A jak se vlastně chřest upravuje?

Zdřevnatělé konce před úpravou odřízněte a výhonky krátce povařte ve směsi vody, bílého vína, vymačkaného citrónu, soli, pepře a bobkového listu. Doba vaření závisí na typu chřestu. Zelený chřest stačí jen na několik minut ponořit do vařící vody, bílý chřest je třeba povařit o pár minut déle. Chřest můžete vařit, smažit, zapékat i grilovat. Jezte ho samostatně jako základní ingredienci pokrmu, hodí se ale i do salátů nebo k masu. 

Chřest lze upravovat i do sladka (pokud máte dobrou chuťovou zkušenost chřestovo-jahodovým závinem, napište nám do redakce, vaším zážitkem se rádi poučíme, nadchneme a s radostí jej uveřejníme!) Jemná chuť chřestu však nejlépe vynikne s máslovými nebo sýrovými omáčkami v doprovodu s mladým svěžím bílým vínem. 

Taková romantická jarní chřestová večeře může skončit nebývalým úspěchem. O chřestu se od nepaměti tvrdí, že má afrodiziakální účinky… I kdyby to ale nebyla pravda, nenápadné výhonky rostliny s latinským názvem Asparagus officinalis jsou skutečně darem z vitamínových nebes. 

Přátelé Pavlova - Náš Vlašák, 2012Chřest lékařský na organismus působí léčivě a regeneračně. Od Antiky jsou známé jeho močopudné vlastnosti, které už 2. století n. l. popsal římský lékař Galén. Konzumace chřestu zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Posledním „chřesticím“ objevem je blahodárný efekt chřestu při kocovině! Výtažky z chřestu prý obsahují vysoké procento enzymů, které odbourávají alkohol, což se nám akorát hodí! S malou nadsázkou, co si v krabici vypijte, to si pak chřestem odbouráte;)

Inspiraci pro jednu obědovou variaci na chřestové téma z roku 1948 pro vás o víkendu v rodinném archivu Pavla Müllera z Přátel Pavlova vypátrala Veronika. Především k dezertu Vám doporučujeme otevřít si Náš Vlašák, za kterým právě Přátelé Pavlova v čele s Pavlem Müllerem stojí.

Lehce direktivní tón poválečné kuchařky není - alespoň v mém případě
na škodu - jsem ten typ, který od jasně zadaného receptu s oblibou uhýbá a vyráží na cestu zajímavých (a mnohdy nepříjemných) překvapení... :-D

"Zelenina králů" je v nedělním menu ze 40. let zastoupena klasickým receptem na CHŘEST S MÁSLEM.

40 dkg chřestu
6 dkg másla
4 dkg strouhané housky

Místo polévky uvaříte dnes chřest. Tvrdé konce chřestu odkrojíte a můžete je pak přidat s ostatní zeleninou do jakékoliv polévky. Stonky oloupete od shora dolů, začnete při tom pod hlavičkou. Operete je a svážete nití do otýpek. Lépe se vám tak s chřestem pracuje, než kyž jej vaříte jednotlivě. Chřest vaříte v osolené vodě 10 - 15 minut, až je měkký, ale ne rozvařený. Vyberete jej, necháte na cedníku okápnout, rozvážete na misku, polijete horkým máslem a posypete osmaženou houskou. Chřest musíte vařit v poslední chvíli, abyste jej mohli hned po uvaření podávat.

Jako hlavní chod si připravte JEHNĚČÍ KOTLETKY podle následujícího receptu:

8 kotletek
4 dkg tuku
sůl
pepř
1/4 litru
sladké smetany
4 dkg strouhaného sýra

Jehněčí nebo kozlečí kotletky naklepete, kraje jim naříznete, aby se nekroutily, prosolíte je, složíte do vymazaného pekáčku vedle sebe, posypete strouhaným sýrem, zalijete troškou vody a chvíli dusíte. Když vysmahnou, polijete je smetanou a dopečete v troubě. Podáváte je s malými opečenými brambůrky.

Jako dezert si pak dejte POMERANČOVÝ SALÁT. Jsme velice rádi, že o 65 let později Vám k němu můžeme doporučit pěkně vychlazený a alespoň 20 minut vydýchaný Náš Vlašák z Pavlova.

4 pomeranče
vanilkový cukr
2 lžíce bílého vína
hrstka mandlí
citronová šťáva
šlehaná smetana

Pomeranče oloupete, zbavíte bílé dřeně a přes plod je ostrým nožem nakrájíte na plátky silné asi 1/2 cm. Skládáte je na mísu a prosypáte cukrem a jemně utlačenou vanilkou. To je jednoduchý salát. Chcete-li salát bohatší, polijete pocukrované plátky pomeranče vínem, pokápnete citronovou šťávou, posypete oloupanými usekanými mandlemi a ozdobíte přislazenou šlehačkou. K salátu můžete přikousnout buď piškoty, nebo také křehká kořeněná kolečka.

Lenka Požárová - Což takhle dát si... CHŘESTPokud by vás chřest s máslem už nudil a chřestová sezóna ne a ne končit, doporučujeme vám moderní chřestivé recepty z kuchařky "zapálené kuchařky" Lenky Požárové "Což takhle dát si... CHŘEST"

Lenčiny kuchařky ze série Což takhle dát si... zvítězily v kategorii Nejlepší série kuchařských knih na světě (Best Cookbook Series in the World) v mezinárodní soutěži Gourmand Cookbook Awards.

Lenka i její recepty a kuchařky nás jednoduše nadchly. Všechny jsou doplněny o lákavé fotografie jídel, které Lenka vlastními smysly vymýšlí a vlastníma rukama připravuje.

Jako ochutnávku Vám s laskavým svolením autorky přínášíme chřestový recept LÍZINČINA PASTVA s kozím sýrem a dodáváme - je to pastva pro oči i pro pusu!

pro 4 osoby
příprava 15 min.

550 g oloupaného zeleného chřestu
400 g ledového salátu
160 g kozího sýra
20 g moučkového cukru
2 sladké hrušky
šťáva z 1 velkého citrónu
barevný pepř
sůl
olivový olej

Chřest nakrájejte na šikmé špalíčky, opečte na olivovém oleji asi 5 minut dozlatova a mírně osolte.

Ledový salát nakrájejte na proužky, smíchejte s dresinkem z cukru a citrónové šťávy a rozdělte do misek.

Salát poklaďte plátky hrušky, opečeným chřestem a kousky sýra. Posypte čerstvě drceným pepřem.

TIP VÍNO-KLUBU: Lízinčina pastva chutná perfektně s vínem Viognier z vinařství Domaine de la Ferrandiere, IGP Pays d'Oc, 2012 za 199 Kč. Kromě něj najdete další vína k chřestovým specialitám v kolekci Best for... CHŘEST, která vás vyjde jen na 1 199 Kč.

Pokud vás Což takhle dát si... CHŘEST zaujme, máme pro vás i druhou dostupnou kuchařku (všechny ostatní už jsou bohužel vyprodány). Zkuste Lenčin TVAROH. Jak Lenka sama říká: "Kdo do kuchařky nahlédne, blaženě vydechne „To je ale tvar... oh!“

A jestli rádi cestujete, potěší vás krásná Lenčina "zcestopisná kniha s recepty" Jak jsem proje(d)la svět za 499 Kč.

Uvnitř na Vás čeká 10 zemí, 12 destinací, 45 receptů, 224 stran a 350 fotek a bezpočet postřehů a zážitků z Lenčiných pobytů v několika evropských městech a slavných i méně slavných kulinářských oblastech.

Kulinářský průvodce vám pomůže vyvarovat se častých chyb turistů. Lenka Požárová hlavní myšlenku své knihy shrnuje takto:

"Kdo by nechtěl zažít tradiční trh s mumrajem místních? Kdo by nechtěl posedět v hospůdce, která se nehonosí škrobenými úsměvy ani ubrusy, ale především skvělým jídlem? Kdo by nechtěl zaskočit do obchůdku, který není na hlavní třídě, ale má v daném místě dlouholetou tradici? Každý, to je jasné. Jenže o těchto místech se v průvodcích moc nepíše. Spíš tam najdete vyhlášené turistické podniky a ne všechny stojí za návštěvu. Z vlastní zkušenosti vím, že je dost skličující vrátit se z místa a až poté zjistit „aha, tam byla i taková krásná hospůdka“ nebo „aha, tam jsme měli ochutnat to a to...“.


Žádné komentáře: