středa 3. dubna 2013

SVĚTOVÝ DEN MALBECU


historie Malbecu


Malbec pochází z Francie. Patří mezi šest základních odrůd z Bordeaux. Ve své domovině se nikdy pořádně neuchytil. Jeho hvězda zazářila až ve vínech z Argentiny, kde si z něj postupně vypěstovali odrůdu národní. Její osud se mapuje od 17. dubna 1853 (proto toto datum svátku), kdy se argentinská vláda rozhodla více soustředit na kvalitu ve vinařství.
Zatímco v Evropě řádila phylloxera a vinice hynuly, v Argentině nastal rozkvět vinařství v čele právě s touto odrůdou. Malbecu vyhovovalo silné slunce a drsná krajina argentinských svahů. Argentina se tak stala hlavním spojencem této odrůdy. V roce 1993 o Malbecu napsal britský novinář Harold Hechor, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i nám :-)




vína z odrůdy Malbec


Charakteristika této odrůdy vám přesně prozradí, proč jí budete taky milovat. Víno má tmavší barvu, inkoustově červenofialovou. Ve vůni poznáte červené nebo černé ovoce a fialky. V chuti vás budou bavit tóny krásně vyzrálého ovoce zejména višní. Struktura vína je středně plná se sametovými třísly, takže se velmi lehce pije, i když to není lehké (řídké) víno. Další příchutě, ať už čokolády, kávy, kouře nebo vanilky, se do chutě vína dostanou zráním v barikových sudech.


Světový Malbec


První tři Malbeky jsou samozřejmě argentinské. Porovnat je můžete se třemi francouzskými -> jedním ze slavné malbekové oblasti Cahors a dvěma z Languedocu.

V tomto výběru nemůže chybět hvězda našeho portfolia - argentinský Malbec – Renacer Punto Final, který v Argentině vyrábí vinařství založené synem libereckého emigranta. Tento Malbec patří mezi naše/moje nejoblíbenější vína vůbec. Toto víno bude vyhovovat zejména ženám, které mají rády višně v čokoládě. Je nádherně sametový. Zajímavostí je, že se hrozny na toto víno zrají v nadmořských výškách 750, 980 a 1100 m.n.m. v srdci argentinského vinařského kraje Mendoza.

Budete-li chtít vyzkoušet i jejich další skvosty, můžete stoupat o třídu výš (mimo naši kolekci) s Renacer Malbec Punto Final Reserve nebo o dvě třídy výš Renacer Grand Reserve - "R", což je víno, které pochází z velmi redukované sklizně a zraje 2 roky v nových barikových sudech z francouzského dubu. Toto víno ve světě na soutěži nikdy nedostane méně než 90 bodů.


A takhle se slaví Malbec day u nás ve Víno-klubu

I další dva Malbecy pochází z Mendozy. Jeden z vinařství Dona Paula a druhý z Baudronu. Oba zrály v sudech a liší se jenom v umění vinaře a vinohradníka. Posouzení necháme na Vás.

Novinkou v naší nabídce je pořádný Malbec z francouzské oblasti Cahors, na jehož vápencovém podloží se rodí ty nejtmavší, nejovocnější a nejtříslovinovitější reprezentanti odrůdy. Víno K- or 2009 z Clos Troteligotte je 100% nebarikovaný Malbec, který získal cenu Decanter Trophy 2012 pro Nejlepší Cahors! Pozor, několikahodinová dekantace nutná!!!!
Další dvě vína v kolekci pochází z jihu Francie z oblasti Languedoc. Jedná se spíše o jednodušší vína, se kterými se při výrobě nenadělá moc vědy, ale díky tomu vyniknou svou svěží ovocností. Řekli bychom, že i cenově jsou to vína na každodenní pití.

Žádné komentáře: