pátek 15. března 2013

NEJVYŠŠÍ ČAS NA VELIKONOCE V KRABICI


Velikonoce jsou pro ateisty oslavou jara a pro křesťany nejdůležitějším církevní svátkem v roce. Víkend po prvním jarním úplňku proto slaví všichni. V českém prostředí se ujala tradiční šupačka, mrskačka, pomlázka, nebo jak této veselé jarní kratochvíli říkáte ve vašem kraji. Američanům z představy, že se některá žena nechá (víceméně) dobrovolně fyzicky napadnout vrbovým "klackem", vstávají hrůzou vlasy na hlavě. 


My, ženy z Víno-klubu, se pomlázky nebojíme, nechceme do roka a do dne uschnout. Sdělíme Vám však sladké jarní tajemství - jenom pomlázka uschnutí neodvrátí. Každá květinka se musí řádně zalívat. 

Přinášíme Vám proto kolekci svěžího jarního pití, abyste pitný režim nepodcenily (a nepodcenili - uschnutí hrozí samozřejmě i mužům) ani o Velikonocích.

Naši kolekci vín jsme sestavili k tradičnímu velikonočnímu menu (od čtvrtka do pondělí). Věříme, že si díky ní letošní Velikonoce vychutnáte plnými doušky.

Naší nejnazdobenější kraslicí je nová RULANDA BÍLÁ od Špalků, která byla krášlena (dlouho zrála ve velkém sudu) na svých vlastních kvasnicích. Díky tomu v ní ucítíte tóny opečeného toastu s máslem a jahůdkovým džemem, chuť je krásně plná a delikátní. Prostě pravý zdroj inspirace k barvení vajíček ;-) Otevřít si ji můžete třeba s velikonočním mazancem.

ZELENÝ ČTVRTEK
Na Zelený čtvrtek je důležitá je očista. Konzumujte lehká zeleninová jídla, jako špenát, brokolice nebo hrášek.  Až se nám zase Velikonoce posunou dále do dubna (letos připadají už na konec března), budeme moci pomýšlet i na chřest. K zeleným jídlům se osvěžujte zelenými víny s nízkým obsahem cukru a vyšším obsahem kyselinek, které podporují hubnutí. Ideální je suchý Veltlín zelený. A kde by mohli umět Veltlín lépe než ve Veltlinerlandu, že? Proto jsme vybrali VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 2012 DAC.

VELKÝ PÁTEK
Velký pátek je pro křesťany dnem hlubokého smutku a měl by se dodržovat přísný půst, při kterém se pije jen voda. Pohanská pověra věří, že se na Velký pátek otevírá země a vydává své poklady. Postmoderní člověk si to může přebrat tak, jako že si v pátek nesmí zapomenout vsadit!

BÍLÁ SOBOTA
K jídlu se tradičně peče velikonoční nádivka. V každé rodině na ni jistě existuje originální a unikátní recept, který se dědí z generace na generaci. Pokud jej ještě nemáte, stačí trochu zagooglovat. Běžně se do ní přidávají čerstvé jarní bylinky (pažitka, libeček, petrželka) a určitě v ní nesmí chybět mladé kopřivy. 


Ti, kdo nevydrží bez masa, do ní přidávají bílá masa, králičí vnitřnosti, uzené nebo dokonce bůček. Správně postní by ale měla být jen voňavá, bylinková a kopřivová. Proto k ní jednoznačně doporučuji znojemský SAUVIGNON od Jirky Horta, který má v chuti krásně svěží (zelené) tóny lístečků černého rybízu. 


Budete-li chtít nádivku doplnit jarním salátkem, i s tím Vám můžeme poradit. Základ a zálivku jsme se naučily s kamarádkou v lázních sv. Kateřiny, jen jsme jej malinko vylepšili o nějaké kalorie navíc (přidáním kozího sýra). Šťavnaté zelené listy smíchejte s trojúhelníčky oloupaného pomeranče. Na povrch dejte plátky kozího sýra a karamelizovaných vlašských ořechů. To vše zalijte zálivkou z pomerančového freshe, olivového oleje a medu v poměru 2 : 1,5 :1.

K tomuto salátu se hodí i víno, které jsme pro Vás vybrali k hlavnímu nedělnímu chodu. Můžete jej tedy přesunout a podávat až/i v neděli. 



NEDĚLE - BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ (Velká noc)
Máme pro Vás skvělou zprávu! Slavit se prý má hned od rána.

Ke snídani doporučujeme vajíčka na způsob, který máte rádi. Mě zaujala vajíčková pomazánka s avokádem, která nejen krásně chutná, ale i nádherně jarně vypadá. K vajíčkovým specialitám se hodí pravý sekt z Rulandy bílé a Chardonnay - Vám již dobře známý MATTHIAS. Celý den pak má úplně jiný rozměr, co se týká délky i šířky! ;-)


Hlavním chodem tradičního velikonočního menu bývá mladé maso - jehňěčí, kůzlečí nebo telecí v jednoduché úpravě (pečené, grilované) s mladými brambůrkami, glazírovanou mrkví nebo cuketou. K tomuto chodu jsme zvolili úplnou novinku v naší nabídce NÁŠ VLAŠÁK 2012

"Náš Vlašák" 2012 stejně jako "Müller na druhou" vyráběl pro Pavla Müllera z pavlovských hroznů dvacetileté vinice jeden z největších Přátel Pavlova - Karl Neustifter, který je úplně nadšený z kvality suroviny a potenciálu pálavských vinic. Díky vysoké mineralitě podloží a stáří vinice, ze které pochází, je to pěkně plné a velmi strukturované víno s ovocnou vůní a koncentrovanou chutí zralého ovoce s tóny mladých vlašských ořechů. S mladým masem na talíři si poradí příjemně slaná dochuť a živá kyselinka. 

Již několik let hlásáme, že k velikonočnímu mladému masu se více hodí minerální suchý Vlašák než většina plných červených. Vyzkoušejte to sami! A všimněte si, jak se Náš Vlašák po nalití do skleničky krásně otevírá a rozvíjí.


VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ

Víno, které jsme vybrali na Velikonoční pondělí, je určeno spíše ženám, protože ty dostávají v tento den nejvíc zabrat. Hodit se ale bude i k piškotovému beránku podávanému jako odpolední vzpruha pro unavené koledníky.


Chateau de Valcombe - je vinařství z jižní Rhony z oblasti Costieres de Nimes. Mile nás překvapilo svými letošními novinkami Fruit Blanc a Fruit Doré. Fruit blanc je suché bílé víno smíchané ze dvou odrůd - tradiční jihofrancouzské odrůdy Marsanne, která mu dělá tělo, a původně italské svěží odrůdy Vermentino. Je to úžasně svěží kombinace určená pro slunečné dny

Do naší velikonoční kolekce vám ale Veronika vybrala FRUIT DORÉ, což je malinko sladší verze Fruit blanc, do které je navíc přimíchána i elegantní o ovocně vonící odrůda Viognier. Myslíme si totiž, že po těžkém půstu a náročném uklízení, si zasloužíme trochu osladit život. Fruit doré byl zvolen naší pracovní skupinou VOX VPAPULI nejlepším bílým vínem degustace jihofrancouzských bílých vín.

Celou kolekci Velikonoce v krabici si můžete objednat na http://www.vino-klub.cz/velikonoce-v-krabici-4.htm

Žádné komentáře: