středa 16. ledna 2013


JIŽNÍ FRANCIE SNĚHEM ZAVÁTÁ...

V doposud nejzasněženějším dni letošního roku se Veronika s Radkem zúčastnili degustace 23 jihofrancouzských červených vín, položili játra na oltář Vašich chutí a vybrali pro Vás kolekci 6 nejzajímavějších vín z této degustace.

Pět vín z Languedoku a jeden zástupce z údolí řeky Rhony, to je finální výsledek souboje chutí z jižní Francie ve Veroničiných, Radkových a brzy také ve Vašich ústech.
 
 Všechna vína pochází z vinařství, která mají dlouhodobě dobré hodnocení ve výběrové ročence vín - guide Hachette. Pro nezasvěcené – už jen to, že se víno do ročenky dostane je úspěch. Degustátoři však mohou vybraným vínům přilepšit 1, 2 nebo 3 hvězdičkami a těm nejlepším dávají ke třem hvězdičkám navíc i srdíčko (takže to chce trošku toho štěstíčka, jak by řekla některá z našich sportovních hvězd, protože „slepí“ degustátoři guide Hachette vybírají z 35 – 40 tisíc vzorků!)

Odrazovým můstkem a přípravou chuťových kalíšků na silná červená je víno, které od nás dobře znáte - Chateau Vieux Moulin, nyní v novém ročníku 2010. Loni bylo vyhlášeno nejlepším vínem Francie v dané cenové kategorii a v ročence Hachette 2011 získalo nejvyšší ocenění 3 hvězdičky a srdíčko (to muselo být štěstíčka, uff – tímto si další sportovní komentáře odpouštím). Víno je krásně jemné, ovocné, ale nepůsobí sladce. Díky sametové chuti se budete domnívat, že se jedná o lehčí červené víno. Přiznaný obsah alkoholu na etiketě - 14,5 % Vás nenechá na pochybách, že se jedná o poctivé víno vyrobené z krásně vyzrálých hroznů.

Největším objevem celé degustace je pro nás vinař Pierre Cros z naší/Vaší oblíbené apelace Minervois. Jeho vína Veroniku nadchla. Dokonce řekla (a taky pak napsala do newsletteru), že by nejraději vytvořila krabici jen z nich. Pierre Cros je bývalý ligový rugbista, což je v jižní Francii sport číslo 1 (a zase jsme u těch štěstíček a srdíček… zajímalo by mě, jestli jihofrancouzští rugbisti je potřebují tolik jako naši fotbalisté, kteří jim tak hojně vděčí za to, že „to tam prostě padlo“). Pierre se takhle jednou rozhodl pověsit kopačky na hřebík, a stal vinařem. Jestli hrál fotbal jen trochu tak dobře, jako dělá víno, pak svět poznal nového muže století.

Do kolekce se kvalifikoval jeho Tradition 2011, což je jeho "základní víno" vyrobené z odrůd Syrah, Grenache a Carignan. Má krásně vyváženou sametovou chuť se strukturovanými sladkými třísly a lehce kouřovým ovocně-kořenitým závěrem.

Určitě ale ochutnejte i jeho
 Vieille Vignes 2011 (v překladu staré keře), což je nádherně koncentrované víno odrůdy Carignan z vinice vysázené v roce 1905, takže překlad nelhal!!! A pokud si vymyslíte dobrou omluvu pro nákup (narozeniny, výročí, špatná nálada, dobrá nálada, atd.) vyzkoušejte i jeho nejlepší víno Les Aspres. Vyrábí ho velmi komplikovanou metodou v limitované edici z odrůdy Syrah, a proto je pořád vyprodané. My máme několik beden k dispozici, takže neváhejte! Naše dojmy samozřejmě potvrzuje i statistika jeho ocenění. Les Aspres bylo v ročence Hachette 11x po sobě a z toho mělo 6x nejvyšší ocenění 3 hvězdičky a srdíčko (včetně aktuálního ročníku).

Dalším výborným vínem v kolekci je eukalyptově vonící Chateau Fontenelles - Cuvée Notre Dame 2009. Jeho nejznámějším fanouškem je bývalý francouzský prezident Sarkozy, díky kterému se pravidelně podávalo v Elysejském paláci. 

Chateau Cambriel je malé rodinné vinařství z Ornaisons. Na vinici a ve sklepě pracují všichni členové rodiny a nemají ani webové stránky. A proto je tady český gigant na poli internetového obchodu s vínem (hahaha) Víno-klub (hahaha), aby Vám Chateau Cambriel představil. Víno Tete de cuvée 2010 je vyrobeno z odrůd Carignan a Grenache. Těšit se můžete na tóny kávy a čokolády. 

Carignan je dosud nedoceněnou odrůdou. Vinařství Carabote dokazuje, že když se jí dá dostatečná péče na vinici i ve sklepě, odvděčí se krásně intenzivním zážitkem. Majitel vinařství Jean-Yves Chaperon je původní profesí novinář (tedy no-vinař :-), který si na výrobu vína najal ženu - vinařku (na eleganci vína je to znát). Ochutnejte sami jejich vysoce hodnocenou ódu na Carignan

Gres Saint-Vincent - Signargues 2010 je jediným zástupcem vín z Rhony v této kolekci. Nebylo možné jej vynechat, protože se jedná o moc pěkné víno, a navíc za výbornou cenu. Je nefiltrované, proto má krásně koncentrovanou chuť ostružin a koření. Na Rhonu Vás překvapí svými příjemně sladkými a hladkými třísly. 

UPOZORNĚNÍ: Až si tato vína budete degustovat doma, dejte jim čas vydechnout. Stačí je minimálně 2 hodiny před konzumací otevřít. Pokud na to nemáte trpělivost, je tu náš pomocník VINTURI - instantní dekantér, který víno provětrá přímo při průtoku do Vaší skleničky!!!

BONUS: Prvních šest, kteří si objednají kolekci Zdegustace: Jihofrancouzská červená, získá ZDARMA knihu"Kouzlo vína Languedoku" od Zdenka Červenky. Pokud to nestihnete, můžete si ji koupit za symbolickou cenu 149 Kč.

Tato kniha milým způsobem vypráví o tom, kde a jak si v Languedoku užít skvělé místní víno. Languedocké vinaře, jejich vinice, jídlo a pití zde originálně přibližuje autor - akademik, který procestoval půl světa, aby nakonec zjistil, že se nejlépe žije právě na jihu Francie. Snad tímto naším malým literárním doporučením nevyvoláme vlnu emigrace.

OCHUTNÁVKA NA NAŠEM BARU: Od pondělí 21. 1. si vína z tétokolekce budete moci ochutnat na našem baru v Benediktské 3. Cena 6 vzorků á 0,5 dcl je 169 Kč. Nezapomeňte, že ceny celých lahví na baru jsou shodné s našimi internetovými, takže pak můžete vesele pokračovat s vybranými favority.

Žádné komentáře: