úterý 4. prosince 2012


ZIMA NENÍ ŽÁDNÝ MED

„… a lidi praví: „Už nám to nastává, pane Bajza,“ a tatínek praví: „Baže, baže venku je pořádný samec, čím ještě posloužím?“ (Karel Poláček, Bylo nás pět)


Citát, kterým začínám toto pojednání o medové chuti, přesně vystihuje naše důvody pro rozšíření našeho vinného repertoáru. Hledali jsme pro vás něco, co vás v těchto prvních mrazivých dnech potěší. Něco, co pohladí vaše mrazem zkoušené chuťové pohárky. Něco, co rozzáří váš den zlatožlutou barvou, i když venku zrovna chumelí… A našli jsme! Spolu s Karlem Gottem bychom si teď mohli zazpívat o úlu, který stojí v dálce, ale možná, že do tohoto adventního času se lépe hodí vánoční koledy. O medu však žádnou koledu neznám, takže hlásím konec tohoto poetického perexu.

Dnes vám představujeme medové zlato v lahvi, které nás naprosto nadchlo. Ani se mi nechce psát, že se jedná o medovinu, protože, vzhledem k tomu, co se v adventním čase prodává na našich náměstích, ztratilo toto označení na atraktivitě. Naše-vaše nová Včelovina je nápoj z úplně jiných chuťových sfér. Sám včelovinař Pavol, který nám osobně svůj výrobek představil, hovoří o medovém víně. Podle platné české alkoholové legislativy na to má právo. Vzhledem k nízkému obsahu alkoholu, který dosahuje pouhých 13,5 %, lze Včelovinu v českém prostředí považovat za tiché víno. Pokud jste tedy ještě nevybrali vánoční dárek pro své obchodní partnery, vězte, že Včelovina se s fakturou snáší dobře.

Rozdíly oproti staré známé medovině z náměstí jsou markantní. Včelovina není dolihovávaná. Neobsahuje žádné chemické konzervanty, barviva, ani umělé aromatické látky. Namísto nich se do medového roztoku při zrání přidává směs bylinek. Včelovina kvasí za studena při 17 stupních Celsia, což zapřičiňuje zachování jemných nuancí medu v chuti nápoje.

Kvašení má zásadní vliv na kvalitu nápoje. Včelovinař Pavol se svým teamem vyzkoušel mnoho typů ušlechtilých kvasinek, kvasinka Saccharomyces Cerevisia („taká bacuľatá“) je evidentně pro medové víno nejvhodnější. Její název si asi nezapamatujete, ale chuť, kterou způsobuje, si budete pamatovat dlouho. K výrobě Včeloviny se využívá čtyřikrát filtrovaná voda z Malých Karpat a tři různé medy.
Pavolovo včelovinařství vlastní 300 úlů. V každém z nich žije v létě 60 tisíc, v zimě 20 tisíc včel. Obrovské množství těchto pilných hmyzích (po)tvůrkyň hlavní ingredience Včeloviny (medu) je naprosto nutné. Na výrobu jedné lžičky medu stráví 12 včel celý svůj život. Aby včely vyprodukovaly půl kilogramu medu, nalétají až 90 tisíc kilometrů a navštíví 2 miliony květů!

Úsilí včel je člověku nadmíru užitečné, to už jsme se učili už na základní škole. 30 procent světových potravin se vyprodukuje díky tomu, že včely opylují zahrady a pole (ach, jaký rým). O věhlasných účincích medu není třeba se dále šířit (to jsme se ve škole brali hned po opylování). Téma léčebných účinků medového vína není ještě zcela probádáno, z našich empirických pozorování však usuzujeme, že na nepříjemnou náladu Včelovina zabírá! Pokud při ochutnávání objevíte další účinky, napište nám o nich!

Včelovinu pro vás máme ve dvou variantách. Klasická varianta je lehčí, překvapí vás její výrazné aroma, dlouho budete pátrat, jestli cítíte víc medové plástve nebo bylinky, pak vás absolutně pohltí sladká medová chuť na patře a už nebudete pátrat vůbec po ničem… Hodí se do mrazivého počasí, kdy venku chumelí, vy sedíte u krbu a na talířku máte medové cukroví s kardamonem. Klasická včelovina je zároveň skvělá k měkkým sýrům. Tmavá varianta Včeloviny s názvem Špeciál je barikovaná, zrála v dubových sudech, v chuti jsou cítit včelí plástve, čokoláda, nádech vanilky a sušeného ovoce. Její ohřátá varianta vás přivede do zlatého medového nebe, sametově se vám rozpustí na jazyku a po zimní depresi nebude památky.

Obě včeloviny se mohou podávat vychlazené nebo ohřáté zhruba na 50 – 60 stupňů Celsia. Nám nejdříve chutnala vychlazená varianta klasické nebarikové, po Radkově iniciativě na záchranu tělesného i duševního zdraví pracovníků Víno-klubu (v kanceláři se nám dnes ráno nespustilo vytápění) můžeme zodpovědně říct, že nám skutečně chutná i varianta ohřátá.

Pokud tomuto sladkému medovému pokušení i po přečtení tohoto článku odoláte vy, dopřejte jej alespoň babičce, pro kterou jste ještě u nás dárek nevybrali a vínu příliš neholduje. Určitě ji potěší, protože zima… to není žádný med!

Žádné komentáře: