čtvrtek 6. prosince 2012

KOUŘOVÁ WHISKY BIG PEAT- rašelina v ústech (zacíleno na fenolové maniaky)

Přátelé, přitvrzujeme! Připravili jsme Vás na to tím, že jsme v poslední době do Víno-klubu ambiciózně uvedli rum z Mauricia a hruškovici z Mosely, takže naše nová politika tvrdší linie dnes už pro nikoho nemůže být překvapením.


Dnes přicházíme s něčím velkým! Whisky BIG PEAT je štika v rybníku (sudu) skotských blendovaných whisky. Pozornost přitahuje nejen díky modernímu designu své etikety. Tato whisky ze světoznámého ostrova Islay svou drsností přesně charakterizuje místo svého původu. Rozbouřené klimatické podmínky skotských Vnitřních Hebrid, burácející moře, popel, kouř, rašelina – to je přesně něco, co fenoloví nadšenci v chuti blendované whisky z Islay očekávají.

Skotský ostrov Islay u západního pobřeží Británie proslul osmi palírnami whisky, za kterými se každoročně vypravují milovníci drsné chutě. Palírny Ardbeg, Caol Ila, Bowmore, Port Ellen patří k ikonám whisky-turismu. Jestli se Vám ale do klimaticky rozkolísaného Skotska cestovat nechce, zvlášť ne teď v prosinci, kdy se o slovo hlásí první mrazy, nabízíme Vám příjemnější variantu.



Buď můžete jít do kina, kde se do záchrany hlavy MI5 pouští James Bond, neohrožený promotér skotské whisky (v knižní předloze si ji dopřává daleko častěji než slavné Martini „protřepat, nemíchat“). Patetický závěr nové Bondovky se dokonce ve pochmurně vyhlížejícím Skotsku odehrává. Pokud akční příběhy 007 nejsou zrovna vaším šálkem čaje (potažmo bednou od whisky), ochutnejte si Skotsko ve sklence blendované whisky Big Peat, která je namíchaná z produkce čtyř výše zmíněných palíren na Islay.


Do Big Peatu byla speciálně vybírána whisky, která chutí připomíná saze. Pro nováčka v oboru pití whisky může být tato chuť docela komplikovaná, pouhý mírně pokročilý piják whisky však ví, že kouřové tóny jsou dnes absolutním trendem výroby tohoto pití pro drsňáky. 

Whisky Big Peat si za ně vysloužila několik ocenění. V roce 2009 získala v časopise Malt Maniacs ocenění Best Peated Whisky a Whisky Magazine ji označil za Best Blended Malt Scotch Whisky. Jim Murray ji ve své Whisky Bibli 2011 ocenil jako Scotch Vatted Malt of the Year. Inovativní design byl zase vyzdvižen časopisem Spirits Business Magazine. Netradičně navržená etiketa skutečně zaujme na první pohled, my Vám přinášíme i její vánoční variantu.


Skotská kouřová whisky Big Peat je skvělým (vánočním) dárkem pro ty, kdo si umí vychutnat moderní whisky na nejvyšší úrovni. Big Peat není dořeďována vodou, obsah alkoholu v této whisky proto dosahuje závratných 53,6 % (natural cask strenght), což by zřejmě dalo pěknej kouř i samotnému agentu 007…


Žádné komentáře: