pondělí 5. listopadu 2012

 ČESKO-SLOVENSKÝ SÚBOJ VE VÍNO-KLUBU


(Reportáž psaná na vinné zátce)

Den po výročí vzniku samostatného Československa se na hřišti Víno-klubu odehrálo mezistátní přátelské utkání vinných reprezentací České a Slovenské republiky. Slovenský výběr pod taktovkou trenérů Mrvy a Stanka se postavil mocnému soupeři z České republiky. V sestavě českého All stars týmu, kterou dala dohromady zkušená koučka Veronika z Víno-klubu, se totiž objevila jen samá zvučná jména české vinařské scény. Autentickou reportáž z tohoto vinařského klání Vám exkluzivně přinášíme v dnešních Vínovinách.
Komu se nelení, tomu se VeltlínoZelení
Do zahajovacího kola zápasu určil los odrůdu Veltlínské zelené. Proti sobě tak stanuli dva mocní rivalové: Veltlínské zelené z řady Flower Line - pozdní sběr 2011 z Vinařství Mikrosvín, šampión mikulovské podoblasti 2011, a Veltlínské zelené z Dolných Orešan od Mrvy&Stanka. Oba vyrovnaní soupeři svedli těžký boj. Stříbrnou medailí ověnčený, slaně minerální Veltlín od Mikrosu, který voní po citrusech a pepři, svedl nelítostný souboj s jemně ovocnou chutí a mandlovými tóny veltlínského svěřence Mrvy a Stanka z trati Dolné Orešany. Byl to nádherný zápas citrusů v chuťových pohárcích diváků, tedy jediných spravedlivých rozhodčí této série vinných utkání. A protože spravedlnost je slepá, objektivita sudích byla zaručena metodou slepé degustace. Nebudeme vás už dále napínat, vítězem prvního kola se stal slovenský reprezentant! Veltlín ze Slovenska prvním kole zvítězil poměrem 16:7.
Krávák vs. Vinodol
Vinná krasojízda pokračovala soubojem dvou Sauvignonů. Proti slovenskémuSauvignonu Mrvy a Stanka z oblasti Vinodol postavila koučka Veronika z Víno-klubu Sauvignon z Kraví hory vinařství Arte Vini. Výběr to byl záludný – tak skvělé víno s jemnou vůní zralého angreštu a bezových květů a chutí po bílém chřestu oproti perfektnímu slovenskému Sauvignonu, o které sám Peter Stanko tvrdí, že voní po „té žlté chlpaté vinohradnické broskyni”. Ano, rozhodčí to měli neskutečně těžké! Nakonec se však projevil lehký přehmat v taktice české reprezentace. Kravák z Arte Vini má přece jen odlišný charakter, který je způsoben využitím pouze přírodních kvasinek při výrobě vína, což zřejmě komisi rozhodčích podnítilo k tomu, aby nechala vyhrát opět slovenského vínohráče z vinařství Mrva&Stanko s drtivým skóre 21 zdvižených rukou (z celkových 23).
2KR (Kolo, kolo rýnský)
Jako třetí se na startu ve Víno-klubu objevili dva Rýňaky a, vážení milovníci vinného sportu, to byl teprve souboj! Mnoha medailemi ověnčený Volaříkův Ryzlink rýnský, ve kterém se mísí žlutá broskev a meruňka s grepovým podtónem, byl konfrontován s meruňkovými tóny Ryzlinku rýnského od Mrvy a Stanka, jehož delikátně kořenitá chuť se perfektně hodí k pěkně upečené huse (a vaší mastné puse ;-)). Vinice Vinodol, na které hrozny pro tento rýňák zrály, je na jílovitém podloží. Vůně tohoto Ryzlinku je lehce potlačena, zato v chuti se okamžitě projeví noblesní vůně rozinek a tmavého medu. To, co česká vinná reprezentace ztratila v předchozím sauvignoním kole, se vyrovnalo v kole kole rýnském! Sice v těsném poměru 11:12, ale přece jenom ve třetím kole zvítězil Ryzlink rýnský z viniční trati U Boží muky, 2011!


Netrpělivost Chardonku přenáší
Postupně (ne)přítomné osazenstvo (a soudcovská lavice zároveň) v zápalu boje ani nestíhalo dýchat, natož aby přerušila běh nadmíru zajímavého souboje nějakou přestávkou, proto i my bez přerušení přesuneme svůj zájem k další dvojici soupeřů, která se zatím tiše připravovala k výkonu ve stínu lednice Víno-klubu a trpělivě vyčkávala na svých 20 minut slávy. Tentokrát přišli na řadu dva zástupci odrůdy Chardonnay: plné, olejovité Chardonnay se svěží kyselinkou a vůní pomerančové kůry z Vinařství Hort a Chardonnay 2011, Čachtice ze závodnické stáje Mrvy a Stanka. Ale co bych to déle prodlužovala? Jistě jste netrpěliví, jak to dopadlo! Opět dobře pro Slovensko! Skóre 16:7. Tropická chuť pomerančů, manga a arašídů znovu vysadila vinařství Mrva&Stanko na pomyslný degustační trůn z Chardonnay! Skvělé medově-květinové Chardonnay 2011 z vinařství Hort bohužel zůstalo stát vedle trůnu. Na tento výsledek však zřejmě měla vliv netrpělivost samotných rozhodčí, kteří nedali vínu od Horta dost času na nádech.
3KR (Kolo, kolo, kolo rýnský)
Pro velký úspěch byl do turnaje nasazen ještě jeden pár Rýňáků. Mrva a Stanko nominovali pro tento souboj svůj Ryzlink rýnský z řady Winemaker´s Cut 2011 z vinice Dolné Orešany v Malých Karpatech, která má vápencovo-břidlicovité podloží. Proto je tento extra Rýňák z Dolných Orešan ve srovnání s předchozím slovenským Rýňákem z Vinodolu minerálnější, zemitější a v chuti vyniká svěží ovocností. Toto krásné vínko našlo rovnocenného soupeře ve Volaříkově Ryzlinku rýnském z řady Terroir 2011, které Víno-klubí publikum už tak dobře zná. Tento duel je, alespoň podle názoru interní komise složené z osazenstva Víno-klubu, považován za nejvyrovnanější z celé série. Téměř lze tvrdit, že nikdo nebyl poražen. Pro pořádek (ordnung!), který kolem Rýna široko daleko panuje, ještě doplňujeme, že slovenský Rýňák Extra přece jen u slepých degustátorů zvítězil a to v poměru 13:9 (jeden rozhodčí se hlasování zdržel, zřejmě byl na záchodě).
Boj o Frankovku
Po bílém osmifinále logicky následuje červené čtvrtfinále. V kategorii Frankovka měli ovšem dosud silní Mrva&Stanko těžkého soupeře. Frankovka z vinařství Krist – výběr z hroznů, 2010, je pravděpodobně to nejlepší, co červenému náporu slovenských chalanov mohlo čelit. Kristovy mátové tóny mísící se s višněmi a fialkami v hebké ovocné chuti jsou mezi českými milovníky vína vysoce ceněny. Frankovka od Mrvy a Stanka je také neskutečně hladké a plné víno. Štavňatá chuť Frankovky Mrvy a Stanka připomíná třešně, příjemně překvapuje skořicová dochuť, která nakonec dostala i objektivní porotu česko-slovenského souboje. Ale konec hladkého červeného snění. Slovenská Frankovka u víno-soudců z lidu vyhrála poměrem 20:3.
Poslední Mohykán: Cabernet Sauvignon
Lítý boj na závěr svedli dva zástupci odrůdy Cabernet Sauvignon – opět svěřenci Krista proti bojovníkům Mrvy a Stanka. Kristův Cabernet s opojnou, příjemně ovocnou chutí, připomínající šťávu ze švestek smíchanou s nektarem z černého rybízu důstojně bojoval a získal si čtvrtinu hlasujících. Cabernet Mrvy a Stanka je pěkně koncentrované vínko se šťavnatými tóny černého rybízu a mohutnou kořenitou dochutí. Bojem znavení, ale poctiví trenéři i porotci, věnovali i poslední dvojici dostatečnou pozornost a nakonec zvolili vítězem této kategorie slovenskou variantu Cabernetu Sauvignon, a to s bilancí 15 palců z 23.

Laskavý čtenář si jistě povšimnul, že ačkoliv i my ve Víno-klubu jsme patrioti a na moravská vína nedáme dopustit (až na Matúša z Víno-klubu, který by kvůli slovenským na moravská vína možná dopustit dal), slepý souboj mezi českými a slovenskými víny u nás vyhrála reprezentace Slovenska! Neuvěřitelné! A po odtajnění tomu nechtěli věřit ani někteří další čeští patrioti z řad samotných porotců!

Vínu zdar!
Po tomto vyčerpávajícím popisu jednoho zápasu snad už nikdo nemůže tvrdit, že Veronika slovenským vínům zaměrně vybrala nedůstojné soupeře. Před Vás, naše zákazníky a porotce v jednom, se postavili ti nejlepší z Moravy i Slovenska, aby soubojem oslavili slavný den, kdy Češi a Slováci společně vytvořili jeden stát. Vínu zdar a tomu skvělému zvlášť!

Žádné komentáře: