pondělí 15. října 2012

POZNEJTE SANGIOVESE - NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ A NEJPŘEHLÍŽENĚJŠÍ ITALSKÁ ODRŮDA

Přestože je Sangiovese základem všech velkých červených vín z Itálie, většina milovníků italského červeného vína si myslí, že tato nejrozšířenější italská odrůda se nazývá  Chianti. Abychom Vám pomohli se v toskánských vínech vyznat, zorganizovali jsme pro Vás v říjnu 2012 Školu Sangiovese. Výsledkem je tato kolekce – SANGIOVESE , která vás provede krásnými a zajímavými víny z Toskánska.



První z italských vín, které Vám v této kolekci nabízíme je samozřejmě klasické Chianti Classico z vinařství Badia a Coltibuono, které je vypěstováno a vyrobeno dle zásad BIO produkce a má velmi dobrý archivační potenciál.

Pokračujeme vínem, z vinic na úpatí vyhaslé sopky z vinařství Poliziano - Rosso di Montepulciano. Sopečné podloží dostává víno oproti Chianti, které se pěstuje na podloží jílovitém, do úplně jiné roviny. Plné, výrazné aroma Vám odpoví na otázku, proč jsou toskánská vína tak skvělá, jemné tóny máty pak jejich genialitu ještě podtrhnou.

Supertoskánské víno v naší kolekci zastupuje Ferraiolo - Rosso diToscana, které obsahuje 60 % Cabernetu a 40 % Sangiovese. Díky Cabernetu v něm ucítíte typické černorybízové tóny v chuti i vůni, odrůda Sangiovese mu pak délku chuti jen prodlužuje a zintenzivňuje.

Abyste si o rozdílu mezi toskánskými a supertoskánskými víny udělali představu, srovnejte si s Ferraiolem další červené víno z nejmladší toskánské DOCG oblasti Montecucco (85 % Sangiovese, 15 % Cabernet) z vinařství Ciacci Piccolomini d´Aragona.  Tato oblast získala apelaci DOCG od ročníku 2010, tento vzorek je v ročníku 2009, proto je dosud „jen“ DOC vínem. Jedná se o nejovocnější víno z této kolekce. Při pití Montecucco Sangiovese vás zachvátí vůně malin, rybízu s nádechem švestkových povidel. To proto, že je zde tříselnatější odrůda Sangiovese zjemněna špetkou Cabernetu.

V kolekci nesmí chybět ani ušlechtilé Vino Nobile di Montepulciano, které si v dřívějších dobách užívali jen nejvyšší církevní hodnostáři v Itálii.

Průřezový výběr vín z odrůdy Sangiovese uzavírá elegantní Brunello di Montalcino, jestli ne nejlepší, tak určitě nejdražší víno z Itálie a „živý symbol“ Toskánska, tento vzorek pochází opět z vinařství Ciacci Piccolomini.

Pokud vám rozdíl mezi těmito víny není příliš jasný, v následujících odstavcích se dočtete, co jsme se pro Vás o Sangiovese a toskánských vínech naučili.

Sangiovese je velmi stará tradiční italská odrůda, její stopy byly nalezeny už v amforách, kterými staří Etruskové zpříjemňovali svým mrtvým odchod na onen svět. Neexistuje víno z Toskánska, jehož základ by Sangiovese netvořilo. Nicméně, pro jeho vysokou tříslovinatost a kyselost, se k Sangiovese většinou přimíchává některá z jiných italských (od 70. let oficiálně i neitalských) odrůd, takže víno čistě z odrůdy Sangiovese si nedáte skoro nikdy.



Klony, které útočí na vaše smysly
Během dlouhé vinařské historie v Itálii se po celém Apeninském poloostrově rozšířily klony Sangiovese. Znalci odhadují jejich dnešní počet na více než 10 tisíc. Mezi nejdůležitější patří Sangiovese Grosso, ze kterého se dělají dvě slavná vína: Brunello di Montalcino a jeho „mladší bratr“ Rosso di Montalcino. Rozdíl mezi těmito víny je v době zrání a ve stáří vinic, z jejichž hroznů se vína vyrábějí. Zatímco Brunello zraje minimálně 3 roky v sudu a rok v lahvi (čím déle v sudu, tím kvalitnější a dražší víno), Rosso se nechává zrát kratší dobu, je proto svěžejší, méně koncentrované a levnější.


Brunello zraje jako muž – čím starší, tím lepší
Za prvního výrobce Brunella je považován Hrabě Santi, který disponoval takovými finančními prostředky, že nemusel vyprazdňovat sudy každý rok, aby udělal místo pro novou sklizeň, ale ve svých rozsáhlých sklepech si mohl dovolit nechat víno zrát déle než jiní vinaři. Brunello di Montalcino se považovuje za nejprestižnější označení původu vína. Je to víno nesmírně silné, jako mladé víno je téměř nepřístupné, jeho drsné třísloviny se však během dlouhého zrání přemění v nádherný buket, připomínající koření a nasládlý tabák. V Brunellu také ucítíte vůni třešní a často i jemný náznak pomerančové kůry. Pro Brunello je charakteristická také vůně červeného ovoce a kakaa. Toto skvělé toskánské víno se hodí k pečenému masu, zvěřině a uzrálým sýrům. Musíte mu ale nechat čas!!!

Naše Brunello di Montalcino DOCG 2006 pochází z vinařství Ciacci Piccolomini, je neuvěřitelně hladké a chutná po lesním ovoci. Před konzumací mu nechte 2 – 3 hodiny na nadechnutí.

Rodiny Piccolominiů se týká malý historický exkurz, který si v tomto přehledu nemůžeme odpustit. Předkem těchto dnešních vinařů byl totiž sám kardinál Enea Piccolomini, ten kardinál – později papež Pius II., který, prchaje před husity, ztratil u Domažlic svůj kardinálský klobouk. A když jsme u těch papežů, pokračujeme jejich vínem:

Víno pro papežský stolec

Druhým oblíbeným klonem Sangiovese je Prugnolo, které se pěstuje v okolí městečka Montepulciano a tvoří základ pro Vino Nobile di Montepulciano. Vino Nobile je historicky spjato s nejvyšší společenskou třídou. Nikdy nebylo určeno pro prostého člověka, dodáváno bylo například na papežský dvůr.

Základem Vino Nobile je samozřejmě odrůda Sangiovese, do ní se přidává až 20 procent Canaiolo nero a někdy i další podíl dalších modrých odrůd. Vino Nobile je tělnaté, ale přes svou sílu působí ovocným dojmem, je v něm cítit lesní plody a někdy dokonce květiny, například fialky. Co do plnosti chuti je Vino Nobile někde mezi Brunellem a Chianti. Nejlépe se pije k pořádnému hovězímu bifteku.

Jeho "mladší bratr", vyráběný též z odrůdy Sangiovese, jen z mladších vinic a s menší dobou zrání na sudu a v lahvi, se jmenuje Rosso di Montepulciano. Toto se nám často plete s vínem z odrůdy Montepulciano d´Abruzzo, což je úplně jiná pohádka z oblasti Marché...

My Vám nabízíme Vino Nobile di Montepulcianood profesora Vittoria Innocentiho, které zraje na sopečném tufu na kopečku Montefolonico. Díky tomu má pevnější tělo a ze začátku trošku udušenou vůni. Musíte mu dát čas tak 2 – 3 hodiny v otevřené lahvi nebo dekantační nádobě a až pak se můžete začít těšit na tóny švestek. Celkově se jedná o velmi mohutné víno, které se skvěle užijete k pěknému hovězímu steaku.

Chianti není odrůda

Chianti je víno, které dostalo název podle kraje Chianti, jedné z nejkrásnějších oblastí Toskánska, ovšem není to samostatná odrůda. Chianti se vyrábí z odrůdy Sangiovese, která se vyznačuje vyšší tříslovinou, a proto se pro zjemnění chuti míchá s dalšími odrůdami, tradičně s odrůdou Canaiolo. Dříve se dokonce do tohoto slavného červeného vína přidávali i bílé odrůdy. Vzniklé víno bylo jemnější a rychleji pitelné, snížil se mu však archivační potenciál. Poslední takové víno však bylo vyrobeno na konci 70. let a oficiální zákaz na tento postup v roce 2006 byl už jen potvrzením faktu. Ve vínech z oblasti Chianti Classico musí být odrůda Sangiovese zastoupena min. z 80 %.

Sangiovese má v Chianti ty nejlepší podmínky k zrání (teplé počasí, ideální nadmořská výška – 250 – 550 metrů nad mořem, kyprá vápenatá půda nebo zvětralý pískovec). Mladé víno Chianti mívá květinový, lehce kořenitý buket, ve starším víně pak ucítíte tóny kůže a tabáku, skořice a jemnou kyselinku. Chianti si otevřete k italským těstovinám, pernaté zvěři, k jehněčímu a hovězímu s lehkými omáčkami.

Naše Chianti z vinařství Badia aColtibuono (klášterní vinařství s tradicí, která se datuje už od 14. století) je vyrobeno z 85 % Sangiovese a 15 % Canaiola, vypěstované a vyrobené dokonce v bio kvalitě. Toto tradiční víno má velmi dobrý archivační potenciál. Oplývá kořenitou vůní s přídechem červeného ovoce. Výborné je k pečenému masu.

Supertoskánská stolní vína: Fenomén

Poslední, co zbývá vysvětlit, je fenomén tzv. supertoskánských vín. Tento novátorský trend v 70. letech změnil podobu italského vinařství. Italský vinařský zákon totiž, na rozdíl od zbytku Evropy, předepisuje každý detail procesu výroby vína. Podmínky pro udělení certifikace jsou přísné a, jak už to u Italů bývá, každá změna trvá dlouho. Do 90. let proto mělo na apelaci nárok pouze víno, které bylo vyrobeno z domácích italských odrůd. Někteří italští vinařští vizionáři však už od 70. let podle francouzského vzoru experimentovali se směsí tradičních italských odrůd s tradičními francouzskými odrůdami (Cabernet, Merlot, Syrah). Výsledkem byla více než skvělá, kvalitní červená vína, která však do roku 1992, kdy pro ně byla vytvořena speciální apelace, musela nosit označení stolní vína. Do 90. let šlo tedy o nejdražší stolní vína na světě!

Supertoskánské víno v naší kolekci zastupuje Ferraiolo - Rosso diToscana, které obsahuje 60 % Cabernetu a 40 % Sangiovese. Díky Cabernetu v něm ucítíte typické černorybízové tóny v chuti i vůni, odrůda Sangiovese mu pak délku chuti jen prodlužuje a zintenzivňuje.

Žádné komentáře: