úterý 9. října 2012

BEAUJOLAIS NOUVEAU BUDE LETOS MÁLO (OPĚT)

Beaujolais Nouveau je slavné mladé víno z Francie. Podle posledních prognóz bude jeho letošní produkce nejnižší v historii. Nedostatek tohoto oblíbeného nápoje pocítí také čeští milovníci vín, kteří si své Beaujolais Nouveau letos nestihnou včas zajistit.


Zdá se, že radostné zvolání „Beaujolais nouveau est arrivé“, které se každý třetí čtvrtek v listopadu ozývá z mnoha částí světa, bude letos slyšet daleko méně než loni. Francouzští vinaři z oblasti Beaujolais pláčou nad svou letošní úrodou, kterou postihly jarní mrazy, krupobití, dlouhotrvající deště a nakonec příliš silné spalující slunce. Navzdory nepříznivému počasí je však už dnes jasné, že kdo umí, ten umí. Poctiví vinaři i letos nabídnou dobré víno. Čeští prodejci vín proto varují. Ceny mladého vína porostou a kdo zaváhá, Beaujolais Nouveau letos vůbec neochutná.




Fialky, růže, konvalinky, třešně, maliny... To vše vyzařuje z Beaujolais Nouveau

Toto svěží, řízně ovocité víno se stalo fenoménem až ve druhé polovině 20. století, do té doby bylo pouze Beaujolais Nouveau vínem pařížských a lyonských bister. Přitom odrůda Gamay noir, ze které se víno vyrábí, ovládla oblast Beaujolais už ve 14. století. Rozsah výsadby Gamay v roce 1395 dokonce natolik rozzuřil tehdejšího francouzského krále Filipa Smělého, že přikázal révu vytrhat a nahradit odrůdou Pinot noir. Od 60. let 20. století ale nárůst popularity vína Beaujolais Nouveau nemohlo nic zastavit.

Zvláštní šarm mladých vín z Beaujolais spočívá v jejich intenzivním aroma. Při pití tohoto červeného vína můžete ucítit fialky, růže, konvalinky a dokonce třešně, maliny a červený rybíz nebo borůvky. U Beaujolais Nouveau je lehká ovocitá chuť dosahována karbonickou macerací – kvašením nelisovaných hroznů. Pokud je tato technologie zvládnuta správně, zdůrazňuje barvu a ovocitost nápoje, srazí třísloviny na minimum a zmírní svíravou chuť vína. Navíc je víno připraveno k pití během několika týdnů po sklizni. Do sklenky si jej proto můžete nalít jen o pár dní později než tuzemské Svatomartinské. Podle tradice se Beaujolais Nouveau pije vždy třetí čtvrtek v měsíci. Letos to připadlo na nejnižší možné listopadové datum – 15.11.2012.

Nenechte si ujít Beaujolais Nouveau 2012

Pokud nechcete o nedostatkové Beaujolais Nouveau 2012 přijít, doporučujeme Vám objednat si jej předem. Můžete k tomu využít služby internetové vinotéky Víno-klub.cz, která nabízí kolekci těchto mladých francouzských vín. Jednotlivá vína si můžete samozřejmě koupit i jednotlivě. Vaše Beaujolais Nouveau tak dostanete přímo na místo, kde ho budete o půlnoci ze středy na čtvrtek slavnostně otevírat.

Ve speciální kolekci Víno-klubu Beaujolais Nouveau 2012 najdete čtyři červená, jedno růžové a jedno bílé víno. První červené vyrobil Vinař roku 2008 Nicolase Romy, další dvě vína pochází z vybraných vesnic v oblasti – Beaujolais Villages, a posledním červeným je raritní nefiltrované víno ze starých vinic od Pierra Duponda. Dále ochutnáte mladé růžové Beaujolais a jedno svěží mladé bílé ze sousedící oblasti Macon.

Žádné komentáře: