středa 26. září 2012

MADEIRA (JEN 19 % ALK.!) - víno s historicky nejzajímavější historií

Kromě jiných příkoří postihla naši zemi přísná prohibice. Množí se nám dotazy na to, jak prohibice ovlivnila prodej vína. Odpovídám kafomlýnkovitě, že nijak, že naši zákazníci u nás kupují víno stejně jako před prohibicí a že jediné, co nás postihlo, bylo vynucené systémové vypnutí oblíbených švýcarských destilátů, italských a francouzských pálenek, koňaků, armaňaků a skotských jednosudových whisek. Jako prohibiční perličku jsem uváděla fakt, že Madeiru jsme vypnout nemuseli, protože obsahuje jen 19% alk.


Když jsem se ponořila do historie madeirských vín, vyprovokována rodinnou degustací, zjistila jsem, že víno z Madeiry stálo u několika historických milníků. Sehrálo například významnou roli v cestě za americkou nezávislostí. Už v roce 1768 (tedy 5 let před Boston Tea Party) vyprovokovalo zabavení lodi Liberty se 3150 galony Madeiry nepokoje mezi bostonským lidem. O 8 let později se Madeirou zapíjela Deklarace nezávislosti USA, protože byla oblíbeným pitím Thomase Jeffersona.

Ruská revoluce (1905) a Americká prohibice (1920 - 33) však měla na Madeiru zničující vliv a došlo téměř k jejímu zániku. Révu na terasách tak vystřídala cukrová třtina. 

Proto si myslíme, že si MADEIRA právem zaslouží být vyhlášena naším ANTI-prohibičním vínem.

Ostrov MadeiraOstrov Madeira byl výchozím přístavem portugalských mořeplavců. Původně byl ostrov hustě pokryt lesním porostem, který objevitelé vypálili. Společně se sopečným podložím působí dřevěný popel jako blahodárné hnojivo pro růst révy vinné. Réva se pěstuje na terasách ve vyšších nadmořských výškách, vystavena silným větrům atlantského oceánu přinášejícím nadprůměrné množství srážek.

V těchto podmínkách vznikala spíše kyselejší vína, která se na lodích používala ponejvíce jako závaží. V kritických chvílích tato vína pomáhala mořeplavcům přečkat kurděje. Plavbu kolem rovníku by ale tato vína nepřežila, proto se do nich na konzervaci přidával čistý destilát z hroznů nebo cukrové třtiny. Z anonymního zdroje pochází příběh, ve kterém se vezla zásilka madeirských vín čínskému kupci, který mezitím zemřel. Vína proto dovezli zpět a až v tu chvíli vinaři zjistili, že jsou vína daleko lepší než před vyplutím. Snažili se proto proces zrání přizpůsobit pobytu vín na lodi.

Spočívalo to v postupném zahřívání sudů (simulace rovníkových teplot), díky kterému vína rychleji zrála, a kývání se sudy (simulace vln), díky kterým vína lehce zoxidovala. Tento proces byl náročný a nákladný, proto si různá vinařství našla své způsoby vyzrávání. Např. první rok nechávájí sudy na patře hned pod střechou, pater je tam celkem pět. Další rok se sudy posunou o patro níže a pod střechu se zase dostane nejmladší víno.

Vzorky pro praktická cvičení si můžete vybírat na adrese: www.vino-klub.cz/madeira

Máme 3-leté, 5-leté a 10-leté kousky. Rozdělují se na suché (dry), polosuché (medium dry), polosladké (medium rich) a sladké (sweet). To vše naleznete v titulku zboží a na etiketě. Když je víno vyrobeno minimálně z 85 % ušlechtilé (bílé) odrůdy, může to být uvedeno na etiketě. Malmsey (Malvasia) je nejslavnější a nejsladší, Bual je polosladký,Verdelho je polosuché a Sercial je nejsušší. Odrůdová vína ale musí zrát minimálně 10 let a musí se zahřívat přirozenou cestou a jen v sudech. Když není odrůda uvedena, tak je to většinou vyrobeno z červených hroznů odrůdy Tinta Negra Mole.

Madeiru uchovávejte ve stoje (tedy ty lahve) v 18 a více °C. Po otevření vydrží dlouho neměnná, klidně rok a více. Používejte ji jako aperitiv nebo digestiv. Chladí se jen suché verze, které jsou osvěžujícím letním pitím. 


Pokud nám to babí léto a prohibice vydrží, můžeme si připíjet kvalitními a silnějšími kousky, a můžeme se těšit na to, že nás čeká, bráno historickou paralelou s madeirskými milníky, ekonomický rozkvět. Dávám tomu rok, maximálně dva ;-) 


Žádné komentáře: