pondělí 16. července 2012

Nejlepší suchá bílá dle MF DNES za 999 Kč – vyhrála Kořínkova Rulanda

Vážení přátelé ve víně,

dnes jsme Vám udělali výběr vín podle výsledků Testu MF DNES z dnes, který hodnotil suchá bílá vína nearomatických odrůd ročníku 2011. S výsledky Testu jsme moc spokojeni. Jednak to celé vyhrála Kořínkova Rulanda bílá (Pinot blanc), ale i ostatní vína našich vinařů zaznamenala medailovou žeň.
Mezi testovanými odrůdami bylo Rulandské bílé (Pinot blanc), Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Neuburské a stále podceňovaná odrůda Müller Thurgau.


VÍTĚZ TESTU - RULANDSKÉ BÍLÉ OD KOŘÍNKA
Nejvyšší bodové ohodnocení získaloRulandské bílé (Pinot blanc) z vinařství Kořínek ze znojemských Hnanic. Díky dosaženému počtu bodů se řadí mezi vynikající vína s výrazným charakterem. Jako své nejvýše hodnocené víno ze všech testovaných si ho vybral člen degustační komise - dvojnásobný Vinař roku - Jožka Valihrach, i předseda poroty tohoto testu, známý slovenský enolog - Fedor Malík.
Rulandské bílé se obvykle moc neprodává. Vede Rulandské šedé, i když to je mnohem složitější víno na pití i na archivaci (nebo musí být uděláno na lehčí a ovocnější notu). Rulandské bílé, které mezi své favority zařadili "páni vinaři", se dá dobře vychutnat mnohem lépe a mnohem dříve, má jemnou květinovou vůni a lehkou ovocnou chuť. Tak jsem vlastně ráda, že ji do Testu MF DNES zařadili a že to dopadlo, jak to dopadlo.
My jsme si Kořínkovic Rulandu bílou zamilovali už v květnu v jejich sklepě a právem jsme ji zařadili do jejich Best of... (Best of… KOŘÍNEK za 999 Kč) a také jsme bratry vinaře museli přesvědčovat, že tuto odrůdu máme rádi a že by od ní určitě neměli upouštět nebo ji pěstovat jen pro cuvée burgundské rodiny. Nikdy nebude tak komplexní jako Chardonnay a plná jako Rulanda šedá, ale bude to skvělé víno na pochutnání v mladém věku a na každodenní pití. 

DALŠÍ MEDAILISTÉ V NAŠEM VÝBĚRU

Z výčtu testovaných "obyčejných" odrůd vyniká jen odrůda Ryzlink rýnský. Podle vyjádření některých degustátorů jsou tato vína ještě příliš mladá na pití. Shodně zde ale zabodovaly naše oblíbenéRýňáky ze Spielbergu a od Volaříka - o tom jsem psala asi už 100x, že je to můj aktuálně nejoblíbenější moravský Rýňák (viz kolekce Best of... WeinParade 2012). Oba tyto Rýňáky jsou udělány tak, aby se zkonzumovaly spíše dříve, cca do 2 - 4 let. (myslím, že se tolika let ani nedočkají :-) Na delší ležení budou připraveni jejich bratříčci z vyšších řad daných vinařství. U těchto dvou oceníte hlavně jejich čerstvost a svěží (meruňkovou) ovocnost.
Jedinným Veltlínem, který od porotců získal stříbrnou medaili, je Veltlín zvaný Green od Arte Vini. Kolekci jsme ale doplnili ještě jedním znojemským Veltlínem od Špalků, s vůní zeleného pepře a chutí kořenové zeleniny, taková přípravka na svíčkovou... :-)
Šestým nejlépe hodnoceným vínem Testu je právem v kolekci zařazený obyčejně neobyčejnýMüller Thurgau z vinařství Zlomek & Vávra. Je to víno se svěží vůní, odrůdově typickou, muškátově-grepovou a to celé jen za 129 Kč. Můžete se s ním zúčastnit naší fotosoutěže a vyhrát krabici slavných Ruland bílých, tentokrát v podání Zlomka a Vávry.

Kolekci BEST OF… 2011 – bílé u nás koupíte jen za 999 Kč a můžete si udělat svůj domácí test dnes, každý den :-)
NÁŠ VÍTĚZ - HLASU LIDU - PÁLAVA

Podle našeho aktuálního testu „nejprodávanějších vín“ vyhrává polosladká aromatická odrůda –Pálava 2011 výběr z hroznů z vinařství Šilinek. Je to pravá Pálava z Pálavy.

A těm z Vás, kteří jste spíše na sladší vína doporučuji kolekci Best of… WeinParade 2012, kde se to sešlo :-) 

LETNÍ FOTO SOUTĚŽ 

Stále probíhá naše letní soutěž s víny Zlomek a Vávra.  Album se soutěžními fotografiemi, kterých jsme zatím nasbírali celkem 23, naleznete ZDE na našem facebooku. Vyhraje ta fotografie, která získá nejvíc palců. Vede lahev se šikmou věží v Pise, které dýchá na záda lahev chlazená švýcarským sněhem v nadmořské výšce 2000 m.n.m. Děsí mě už jen představa, co to muselo stát sil to tam vynést...
Do soutěže se stále můžete zapojit i Vy. My se těšíme na Vaše vinné prázdninové zážitky :-)
6 + 6 LAHVÍ ZDARMA - JIŽ JEN 2 DNY
Do 18. 7. trvá ještě akce, kdy ke krabici vín z Proqinu za peníze získáte krabici vín zadarmo. V nabídce nám ještě pár krabic zbývá, každopádně nemůžeme zaručit, že se tímto tempem nevyprodají dříve... Pokud se ještě rozmýšlíte, pospěšte si!...
Krásný a úspěšný týden s krásnými a úspěšnými víny Vám přeje
P.S. Mimochodem, také úspěšná :-) S naším VÍNO-TEAMEM jsme získali 1. místo na 200 m a 2. místo na 1000 m v závodě dračích lodí na Pálavě o uplynulém víkendu. Díky všem z týmu a hlavně bubenici Elen !!! :-)

Žádné komentáře: