pondělí 11. června 2012

SNOUBENÍ VÍN A ČOKOLÁD V KRABICI A V CENĚ

Dnes Vám nabízím vrcholný chuťový zážitek ve formě snoubení vín a čokolády. Ano, někomu se to může zdát jako voodoo, pro někoho je toto téma tabu a někdo si bude jednoduše klepat na čelo. Každopádně toto téma vždy vyvolává silné emoce. Pokud ale máte rádi nové věci a máte rádi dobré víno a dobrou čokoládu, čtěte dál :-)


Párování vína a čokolády je novým gurmánským trendem v rámci tzv. "čokoládové revoluce", kterou rozdmýchali ve vinařské Mecce v Toskánsku. Alkohol konzumovaný s čokoládou totiž posune Váš chuťový vjem na novou úroveň. Gordon Ramsey dokonce prohlásil, že je to "největší gurmánský objev jeho dospělého života".

Přípravou na sestavení těchto kolekcí vín k čokoládě byla jedna z nejnáročnějších, nejkontroverznějších a nejzajímavějších degustací, kterou jsem kdy absolvovala. Vy už máte to štěstí, že jsme Vám na toto testování obětovali vlastní játra...

Snoubení vín jsme netestovali jen tak s ledajakou čokoládou, ale s pečlivě vybranou, šetrně zpracovanou a poctivě namíchanou čokoládou přímo k vínu. Najdete ji pod značkou XC Chocoflower, kterou vyrábí nadějný český chocolatier Dan Syrový. Dosud v této edici připravil dva druhy - Rose of Jericho a Heart Soul. Inspiraci pro extrakci chutí a vůní čerpal ve starých pražských alchymistických herbářích a přenášet se je učil v jihofrancouzském městečku Grasse, kde se stále používají renesanční metody výroby parfémů (např. macerace vůní do tuků a zpět...).


Rose of Jericho je 69% jednodruhová hořká čokoláda z Ostrova sv. Dominika, která je namíchaná s tajemnou omamnou směsí koření a květin (23 druhů) s přídavkem mořské soli z Camargue. Směs obsahuje i extrakt z dubových štěpin, proto se krásně snoubí zejména se sametovými červenými víny z dubových sudů (bariků), ale také s vybranými destiláty - jako je v sudu stařená třešňovice Fassbind - Brut de fut - Kirsch.

Heart Soul je 73% jednodruhová hořká čokoláda z Tanzanie se svěží kombinací květin a bylin z jihu Evropy (14 druhů) namíchaná ke svěžím plným bílým vínů, suššímu sektu (i růžovému), proseccu či šampaňskému.


Nemyslete si, že se k čokoládě hodí sladká vína. Právě naopak. Čokoláda je hořká, koncentrovaná, takže se k ní spíše hodí vína sušší, ale s intenzivní chutí a aroma. Při naší degustaci jsme také popřeli fakt, že Rose of Jericho je jen k červeným a Heart Soul jen k bílým vínům, což ostatně uvidíte v našich kolekcích.


Namíchali jsme Vám speciální kolekci vín k Rose of Jericho (převažují samozřejmě sametová červená, ale překvapila i suchá růžová Frankovka od Volaříka a Pálava z Pálavy od strejdy Šilinka), kolekci vín k Heart Soul (zde nejvíce zabodoval voňavý Irsai opět od strejdy, z mnoha vypitých bublinek 100 % sedla růžová La Tordera a pak se dobře projevily Tramíny a Muškáty nebo ve svém mixu v cuvée LOVE).

Do každé z těchto kolekcí vín dostanete krabičku daných čokolád v hodnotě 145 Kč/krabička (což je 75 g luxusní čokolády - tedy 12 - 13 čokoládových květinek, které ideálně padnou na okraj sklenice).

Kolekce: Vína k čokoládě + krabička čokolád Heart Soul za 1199 Kč
Kolekce: Vína k čokoládě + krabička čokolád Rose of Jericho za 1399 Kč


Dále jsme Vám sestavili jednu mixovanou kolekci tří nejlepších vín k Jerichu a tří nejlepších vín k Heartu. Je to takové naše Best for... ČOKO. K této kolekci šesti vín dostanete navíc dvě krabičky čokolády - 1x Rose of Jericho a 1x Heart Soul v celkové hodnotě 290 Kč.

Kolekce: Vína s čokoládou (naše Best for... ČOKO) + obě krabičky čokolád - jen za 1469 Kč


Práce degustátora je náročná a zdlouhavá, proto Vás prosíme, když ve svém testování narazíte i na jiné vhodné kombinace těchto čokolád a vín, určitě nám dejte vědět, rádi je ozkoušíme pro příští kolekce.


Všechny informace o čokoládách najdete na našich Vínovinách, ale potřebuji zde ještě zmínit techniku snoubení vína a čokolády.

Nejdříve si přivoňte k samotné čokoládě. Pak si čokoládovou květinku zavěste na okraj skleničky a přivoňte k vínu přes čokoládu. Zjistíte tak, zda se snoubí ve vůni (a taky zjistíte, že budete mít čokoládovou pihu na nose :-). Dále ukousněte kousek čokolády, nechte si ho rozpustit na jazyku tak, aby se zaplnily všechny chuťové pohárky. Následně přelejte jazyk douškem vína, polkněte, zavřete oči a vychutnávejte...


Žádné komentáře: