čtvrtek 24. května 2012

KRAVÁKY & SAUVIGNON BLANC TOTAL - vše o něm

Dnes Vám napíšeme o Sauvignonu. I když je třetí nejoblíbenější odrůdou na světě, dlouho jsme ho zanedbávali, možná také proto, že jsme ho tolik vyzdvihovali hned po založení Víno-klubu (už téměř před pěti lety...) a nechtěli jsme Vás tím začít nudit. Aktuální favorit našich/Vašich chutí je Ryzlink rýnský, následovaný odrůdou Chardonnay, kterou jsme se u nás snažili rehabilitovat (dříve byla na prvním místě) nejen uvedením slavných vín burgundských. Sauvignon je u nás až na pátém místě, po Ryzlinku vlašském a Veltlínském zeleném. Tyto výsledky jsou samozřejmě z velké části ovlivněny domácí poptávkou. Na světovém žebříčku se Sauvignon nachází hned za Chardonnay.


Sauvignon je rozhodně odrůdou, která si Vaši pozornost zaslouží. Je výrazná a intenzivní a má širokou škálu využití, ať k jídlu nebo jen tak k samotnému pití. Může mít ovocné projevy - broskev, angrešt, černý rybíz - svěží zelené tóny - hluchavka, větvička černého rybízu, posečená tráva, máta - po našem tomu možná říkáme až příliš sedlácky - kopřivy. Ať už tam najdete cokoliv, vždycky je to intenzivní. A to se mi na té odrůdě právě líbí.

I proto jsme se spojili se šaldorfskými vinaři do projektu "KRAVÁK". Kravák je Sauvignon vyrobený z hroznů pocházejících z šaldorfské Kraví hory, která je rozhodně jednou z nejlepších sauvignonových poloh u nás. Dokladují to četné úspěchy Sauvignonů z Kraví hory na domácích i zahraničních soutěžích. Byl např. nejvíckrát šampionem Valtických vinných trhů, několikrát vyhrál Sauvignon fórum a pila ho i sama anglická královna a jiní činitelé při státních návštěvách. Tyto Sauvignony pocházely z Agrodružstva - Modrého sklepa. Projekt "Kravák" chce navázat na tuto bohatou a úspěšnou historii a co nejvíce ji rozvinout.

Kravák je Sauvignon z Kraví hory, tedy z prvního moravského Grand Cru (polohy), který vyrábí vinaři podle předem  dohodnutých pravidel. Následně se sejde degustační komise, která rozhodne o zařazení vína pod značku Kravák. Tímto vinaři vlastně potlačí svou značku a vyzdvihnou samotnou trať a odrůdu. I proto používají všichni stejnou etiketu i lahev. Rozdílné jsou pouze zadní etikety, ze kterých se dozvíte výrobce a analytiku vína. Pro jednoduchost jsou vína navíc očíslována od nejsuššího po nejsladší. 

Letos je uznáno šest Kraváků ročníku 2011. Dva suché, dva polosuché a dva polosladké. Výběrová kolekce se nám tak dělala velmi snadno :-) Vína si samozřejmě můžete vybírat i jednotlivě na adrese: www.vino-klub.cz/Ale POZOR, jedná se o PŘEDPRODEJ. Vína budeme doručovat od 1. září 2012. Nyní ještě odpočívají v tancích a za měsíc se budou lahvovat. Pak si ještě dva měsíce poleží, než se vydají na cestu k Vám.

Výhodou předprodeje je fakt, že si své vybrané Kraváky s určitostí zajistíte, protože byly vyrobeny pouze v limitovaném množství. Lahve mají i jednotnou cenu - 299 Kč.  

Ke kolekci KRAVÁK 2011 za 1794 Kč Vám v limitované edici nabízíme i kraví trička, která jsme k této příležitost vyrobili. 1 tričko Vám ZDARMA přidáme do 1 krabice. Zatím si můžete volit i velikost (prosíme vepsat do vzkazu zákazníka). Máme dámská, pánská i dětská. To, že jsou slušivá a chytlavá, dokazují i naši krásní modelové v tomto fotoalbu :-)
Výhodou pro Pražáky nebo cestující do Prahy je i fakt, že máme kompletní kolekci Kraváků k ochutnání v našem vinném baru, který máme otevřen ve všední dny až do 21 hod.

Jak jsem psala o té intenzitě vína, připravila jsem Vám na porovnání světovou ligu ve skvělé kolekci NEJLEPŠÍCH SVĚTOVÝCH... SAUVIGNONŮ, kde najdete reprezentanty z Francie, konkrétně z údolí řeky Loiry - angreštový Sancerre a kouřově křemenité Pouilly-Fumé, na které navazuje kalifornské Fumé Blanc od Mondaviho, který s ním v roce 1966 způsobil převrat a ve kterém kouřové tóny cítíte ze dřeva spíše než z půdy. Svěží klasikou je Sauvignon novozélandský, který udává směr vínům s intenzivními zelenými tóny, a na něj navazující styl, který ochutnáte v rakouském Sauvignonu ze Štýrska a z italské oblasti Friuli

Každé víno je individuum a o každém víně jsem se Vám rozepsala v textu kolekce. Můžete si to přečíst ZDE.

Kolekci Nejlepších světových... Sauvignonů koupíte za 2 559 Kč.

Protože Kraváky 2011 nebudou k okamžitému odeslání, připravila jsem Vám na porovnání se světovou ligou i kolekci nejlepších domácích Sauvignonů Odrůda č. 06: SAUVIGNONY, kde samozřejmě nechybí Sauvignony ze Znojemska, kde se vyznačují svou svěží aromatikou, ale najdete tam i Sauvignony z Pálavy a ze Slovácka. 
Protože Vám chceme ukázat, jak umí Sauvignon z Kraví hory zrát, doporučujeme Vám jednuarchivní perlu - Špalkův Sauvignon ročníku 2000, který je stále v super kondici a který je velmi zajímavý. I sama královna pila v roce 1996 starší Sauvignon z Agrodružstva ročníku 1990, který vyhrál mimo jiné titul Šampiona VVT v roce 1993 a 1995. Dalším slavným Sauvignonem ze stejného vinařství je i víno ročníku 1971, které vyhrálo Sauvignon fórum v kategorii archívů.


Aby měl Sauvignon intenzivní aroma, vyhovují mu velké rozdíly teplot přes den a v noci. Slupka bobulky se proti tomu brání tak, že zesílí, a právě v ní je ukryt ten aromatický poklad. Někdy je bohužel extrémů příliš a čtyřstupňový devastující mráz v půlce května prověřil kvalitu různých viničních poloh tak, že některé se nebudou letos a možná ani příští rok sbírat :-( Šaldorfská Kraví hora to ustála a dokázala, že je to poloha s velkým P. 


Žádné komentáře: