pátek 6. dubna 2012

Oslavte 17. duben v rytmu argentinského Malbecu - 17.4. Světový den Malbecu

Vážení přátelé ve víně,

moc Vám všem děkuji za nádherná a osobní přání, co jste mi zaslali k narozeninám. Moc mě potěšila i pobavila. Chtěla bych každému zvlášť odpovědět, ale je to nadlidský výkon. Tak alespoň takto: Milí přátelé, jste úžasní a jsem moc ráda, že nás spojují stejné hodnoty a zájmy. Hlavně ty zájmy.... Na zdraví!!! :-)
Dnes jsem Vám sestavila kolekci vín k oslavě Světového dne Malbecu, který se již druhým rokem koná 17. dubna. Podle slavného vinařského publicisty Hugha Johnsona bude argentinský Malbecdo roku 2015 patřit mezi nejušlechtilejší vína na světě. Pojďme se na něj tedy podívat zblízka.

HISTORIE MALBECU
Malbec pochází z Francie. Patří mezi šest základních odrůd z Bordeaux. Ve své domovině se nikdy pořádně neuchytil. Jeho hvězda zazářila až ve vínech z Argentiny, kde si z něj postupně vypěstovali odrůdu národní. Její osud se mapuje od 17. dubna 1853 (proto toto datum svátku), kdy se argentinská vláda rozhodla více soustředit na vinařství.

Zatímco v Evropě řádila phylloxera a vinice hynuly, v Argentině nastal rozkvět vinařství v čele s odrůdou Malbec, které vyhovovalo silné slunce a drsná krajina argentinských svahů. Argentina se tak stala hlavní zemí Malbecu. V roce 1993 o něm britský novinář Harold Hechor napsal, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i mně :-)

VÍNA Z ODRŮDY MALBEC
Charakteristika této odrůdy Vám přesně prozradí, proč jí budete milovat. Víno má tmavší barvu, inkoustově červenofialovou. Ve vůni poznáte červené ovoce a fialky. V chuti vás budou bavit tóny krásně vyzrálého ovoce zejména višní. Struktura vína je středně plná se sametovými třísly, takže se velmi lehce pije, i když to není lehké (řídké) víno. Další příchutě, ať už čokolády, kávy, kouře nebo vanilky, se do chutě vína dostanou zráním v barikových sudech.

NÁŠ VÝBĚR MALBEKŮ koupíte v kolekciSVĚTOVÝ MALBEC za 1399 Kč (místo za 1510 Kč)

První tři Malbeky jsou samozřejmě argentinské. K tomu na porovnání jsou tu dva francouzské a jeden jihoafrický.

V tomto výběru nemůže chybět hvězda naší nabídky - argentinský Malbec – Renacer Punto Final, který v Argentině vyrábí vinařství založené synem libereckého emigranta. Tento Malbec patří mezi naše/moje nejoblíbenější vína vůbec. Toto víno bude vyhovovat zejména ženám, které mají rády višně v čokoládě. Je nádherně sametový. Zajímavostí je, že se hrozny na toto víno zrají v nadmořských výškách 750, 980 a 1100 m.n.m. v srdci argentinského vinařského kraje Mendoza.

Budete-li chtít vyzkoušet i jejich další skvosty, můžete stoupat o třídu výš (mimo naši kolekci) s Renacer Malbec Punto Final Reserve nebo o dvě třídy výš Renacer Grand Reserve - "R", což je víno, které pochází z velmi redukované sklizně a zraje 2 roky v nových barikových sudech z francouzského dubu. Toto víno ve světě na soutěži nikdy nedostane méně než 90 bodů.

I další dva Malbecy pochází z Mendozy. Jeden z vinařství Dona Paula a druhý z Baudronu. Oba zrály v sudech a liší se jenom v umění vinaře a vinohradníka. Posouzení necháme na Vás.

K porovnání je v kolekci i jihoafrický Malbec z vinařství Audacia, které už dobře znáte. V JAR se Malbecu daří, protože snese více sluníčka než třeba Cabernet Sauvignon. Ty africké mají specifickou chuť a vůni, a proto se spíše dávají do kupáží s ostatními Bordeaux odrůdami, kterým zajistí intenzivnější barvu a sametovější chuť. Malbec z Audacie je výjimečně jednoodrůdový, tak na zdraví!

Další dvě vína v kolekci pochází z jihu Francie z oblasti Languedoc. Jedná se spíše o jednodušší vína, se kterými se při výrobě nenadělá moc vědy, ale díky tomu vyniknou svou svěží ovocností. Řekla bych, že i cenově jsou to vína na každodenní pití.

DEN MALBECU - 17.4. - V BENEDIKTSKÉ 3 - od 11:00 - 21:00 HOD
Budete-li mít čas a chuť, tak se za námi do VÍNO-KLUBU v úterý 17.4. zastavte. Máme připravenou ochutnávku argentinských Malbeců za zvýhodněnou cenu a nebo i zadarmo, dárky k nákupu a něco na zub.


Krásný a úspěšný týden Vám přeje

Žádné komentáře: