pátek 6. dubna 2012

Kurz sladkosti vína

Vážení přátelé zejména sladších vín,

pokud jste ještě letos nebyli na Matějské a stále Vás pronásleduje chuť na cukrovou vatu, otevíráte tento email právě včas :-)
Dnes jsme Vám připravili degustační kolekci, u které se naučíte vnímat různý obsah zbytkového cukru ve víně. Zjistíte také, že chuť vína není jenom o cukru samotném, ale o jeho harmonii s kyselinkami, minerály a alkoholem. Uvidíte, že díky cukru vystoupí charakteristiky odrůdy - tzn. víno je ovocnější a přímočařejší.

V naší kolekci ŠKOLA SLADKOSTI Vám představujeme 6 nových vín ročníku 2011 z Lahoferu.
Nedostatkový Muškát už znáte velmi dobře. Müller a Roséčko jsou adekvátními pokračovateli loňských a předloňských favoritů. Chtěla bych Vás upozornit také na výbornou Pálavu, kterou dělá Lahofer teprve druhým rokem. Pálava 2010 byla panenská, pochází tedy z první úrody. Je jí málo, a proto je dražší - stojí 349 Kč za lahev. Aktuální Pálava 2011 je už za dostupnější cenu - 229 Kč za lahev, tak ji neváhejte vyzkoušet. Novinkou jsou jejich BOBULE - angreštovo-avokádovýSauvignon a zbrusu nová Rulanda šedá, ve které ucítíte koření z teplých letních strání. Tyto bobule koupíte ve větších než obvyklých lahvích. Tyto jsou klasické pistole o objemu 0,75 l, čímž se oddůvodní vyšší cena vín. Kdyby byly v půllitrovkách, stály by stejně jako ostatní bobule :-)

Šest lahoferských sladších vín ročníku 2011 je v naší kolekci ŠKOLA SLADKOSTI seřazeno po desetigramových stupínkách zbytkového cukru o obsahu 30 - 40 - 50 - 60 - 70 - 80 g/l. Je to takovácukrová postupka :-)
Rulandské šedé 2011 výběr z bobulí - zbytkový cukr: 35,9 g/l - kyselina 6,5 g/l - alkohol 13,5 % obj.
Muškát moravský 2011 pozdní sběr - zbytkový cukr: 41,3 g/l - kyselina 7,9 g/l - alkohol 10,5 % obj.
Müller Thurgau 2011 výběr z hroznů - zbytkový cukr: 51,7 g/l - kyselina 7 g/l - alkohol 11 % obj.
Rosé Lahofer 2011 pozdní sběr - zbytkový cukr: 67,8 g/l - kyselina 7,3 g/l - alkohol 9,5 % obj.
Pálava 2011 výběr z hroznů - zbytkový cukr: 78 g/l - kyselina 7,7 g/l - alkohol 10,5 % obj.
Sauvignon 2011 výběr z bobulí - zbytkový cukr: 83,7 g/l - kyselina 7,9 g/l - alkohol 10,5 % obj.

Víno, které by bylo "jenom sladké" by bylo velmi nudné, protože by v chuti nemělo nic zajímavého, ovocného a šťavnatého. U vín z této kolekce ŠKOLA SLADKOSTI se dočkáte pestré škály chutí s pikantní kyselinkou pohybující se mezi 6,5 - 8 g/l a s nižším obsahem alkoholu od 9,5 - 11 % obj. s jednou výjimkou, která má 13,5 % alkoholu obj.
V tomto degustačním cvičení si můžete sami vyzkoušet, jaké množství zbytkového cukru Vám chutná a v jaké kombinaci s kyselinkou má ideálně být :-) Doporučujeme, abyste před konzumací vína vychladili na cca 10°C, aby si zachovala svou ovocnou svěžest. Víno se po nalití do sklenic stejně o 1 - 2°C ohřeje.
Kolekci ŠKOLA SLADKOSTI koupíte za 1099 Kč, místo za běžných 1164 Kč.

Při této příležitosti mám dobrý tip pro Vás všechny, co máte rádi sladší vína a co jste třeba zatím nepřišli na chuť červeným. Lahofer totiž také vyrobil a letos uvedl na trh polosladké červené z odrůdy Rulandské modré 2009 ve výběru z hroznů. Objevíte v něm lesní jahody, černé višně a jemnou vanilku, protože víno zrálo rok v dubovém sudu. Má za sebou vlastně takový trojboj - rok v nerezu, rok v sudu a rok v lahvi. Když ho hezky vychladíte, bude to krásná sladká tečka, ať už samotná nebo v kombinaci s hořkou čokoládou či "voňavými" sýry.


Krásný den a krásná vína,

Žádné komentáře: