pátek 6. dubna 2012

BEST OF... DUDO aneb co nás včera dostalo (DU DO TOHO :-)

Vážení přátelé ve víně,

včerejšek a dnešek jsme trávili u našich vinařů na Slovensku, abychom Vám od nich přivezli nejen dobré zprávy, ale i dobrá vína :-)
Náročný den jsme zahájili u pana Duda v Modre, kde nás kromě patnácti vzorků čekala mísa vegetariánského špeku. Abyste tomu rozuměli, vysvětlíme Vám to slovy pana Duda: "Vegetariánský špek je takový špek, který neobsahuje ani kousek masa." Dá se proto konzumovat i na zelený čtvrtek :-)
Z ochutnávaných vín jsme si/Vám chtěli hned nějaká přivézt, a proto jsme vybrali to nejlepší bílé a to nejlepší červené. Obě mají zvláštní název, který od nákupu spíše odrazuje, ale dejte si pozor. Je to vinařova taktika, aby o svá nejlepší vína rychle nepřišel...
NAŠE CUVÉE
Bílé víno, které je vyrobené z pěti odrůd: Sylánské zelené, Rulandské bílé, Veltlínské červené rané, Dievče hrozno a Fetesca regala (dvě poslední jsou afrodiziakální odrůdy), se jmenuje NAŠE CUVÉE.
Jeho název je odvozen od toho, že nejlepší víno ze sklepa se obvykle nerozdává, ani neprodává. Mimo multiodrůdového složení je jeho další zajímavostí fakt, že hrozny pochází ze starých vinic, ve kterých rostou až padesátileté keře. Víno je proto krásně koncentrované. Všechny odrůdy společně kvasily a pak 9 měsíců zrály ve starých dřevěných sudech na jemných kalech, které byly jednou týdně v sudech míchány. Je to cítit na té struktuře, vyšší viskozitě a krásnému zaoblení v ústech. Víno je celkově krásně harmonické, žádná odrůda, ani chuť dřeva tam nevystupuje. Naopak, aromatika je zajímavá a pikantní. Při každém nadechnutí tam ucítíte něco jiného, a to i dlouho potom, co skleničku žíznivě vyprázdníte. Myslím, že se brzy stane i Vaší srdeční záležitostí.
SVATOVAVŘINECKÉ - MÓŽE BYT
Všem původním fanouškům Dudových vín jistě nemusím jeho slavné barikové Svatovavřinecké představovat. Vám jen píšu, že ho konečně zase máme a je ještě lepší než loni a předloni!
Vám ostatním vysvětlím další příběh toho nejlepšího červeného ze sklepa v Harmónii. Pán Dudo chtěl mít své červené cuvée, svoji vlajkovou loď, která se bude nejvíce hodit do drahých malých barikových sudů a do velkých sedmdesátiletých sudů po dědovi. Ke svému Svatovavřineckému přidal trochu Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignonu, ale Svatovavřinecké tomu zcela vévodí. Víno má nádhernou chuť višní doplněnou kouřovými tóny. V ústech ucítíte nekonečně dlouhý samet. Stejně jako NAŠE cuvée je i toto velmi harmonické víno a není to jen proto, že bylo vyrobeno v Harmónii, což je část obce Modra.
Toto červené víno se jmenuje MÓŽE BYT, a k tomuto se váže vtip o čarodějnici, který Vám odcituji až při osobním setkání, stačí se jen připomenout :-) Jak sám vinař uvádí na etiketě, u druhé lahve ho překřtíte na: MUSÍ BYŤ.
Nebojte, nepřepsala jsem se a neudělala jsem zde slovenskou gramatickou chybu náhodou. Správně by se mělo napsat MÔŽE BYŤ, ale název tohoto Dudova cuvée je uváděn v Modrančině, takže ó se vyslovuje dlouze a t ve slově byt je krátké tvrdé.
Nám je jedno, jak se víno jmenuje, ale jak nám chutná. Je to zase ten barikový Vavřineček, jak ho známe :-)
Tak na zdravíčko, přátelé, a hezké velikonoční svátky!

Žádné komentáře: