čtvrtek 22. března 2012

Víte, že: Petite Sirah není Petite Syrah?

Vážení přátelé ve víně,


včera jsme měli vzácnou návštěvu a ta nám přinesla na ochutnání lahvinku pěkně uleželého červeného vína s nápisem PETITE SIRAH.

Nejdříve jsem si myslela, že je na etiketě chyba ve slově Sirah (měkké i místo y), ale dozvědeli jsme se, že Petite Sirah není stejná odrůda jako Petite Syrah, tak jsem se rozhodla ji důkladněji prostudovat a Vám o tom poreferovat.

Petite Sirah
(možno použít synonymum Durif) je kříženec odrůdy Syrah - vzniknul náhodným opylením keřů odrůdy Peloursin pylem odrůdy Syrah. Objevil to pan Durif na vinici Univerzity v Montpellier a potvrdily to DNA testy v Kalifornii.

Petite Syrah
je klon odrůdy Syrah a specifické označení Petite Syrah používají zejména novosvětské vinařské státy k označení Syrahu, který má menší kuličky hroznů a který dává menší výnos než samotný Syrah.

Petite Sirah vs Petite SyrahProtože má Petite Sirah malé kuličky hroznů, tak má podstatně větší poměr šlupek versus šťávy. Díky tomu dává vzniknout podstatně plnějším a tříselnatějším vínům, takže se musí hlídat doba macerace (slupek ve šťávě). Víno dobře zraje v barikových sudech, kde se jeho chuť krásně zakulacuje. Na tyto okolnosti navazuje další fakt, že krásně nazrává i v lahvi. Jeho archivační potenciál je až 20letý. Díky množství šlupek, ze kterých se louhuje barvivo, je toto víno také podstatně tmavší, až inkoustovější, v porovnání se Syrahem. Používá se také do kupáží s odrůdami Zinfandel, Cabernet Sauvignon a dalších, kterým zlepšuje plnost v chuti a archivační potenciál.

CARMEN RESERVE - PETITE SIRAH 2005
Včera jsme otevřeli víno ročníku 2005, které má za sebou 6 let zrání, a které bylo stále neprůhledné jako kalamář. Bombastická byla už sama vůně, kterou bylo možno pohodlně cítit už ze samotného korku. Ze sklenice po prvním doušku lezly hlavně višně, ale při každém přičichnutí jsme objevovali něco dalšího a hlubšího. Víno jsme mohli (= chtěli) okamžitě pít, i když by mu asi hodinka až dvě v dekantační nádobě slušely. Chuť byla mohutná, sametová, s tóny třešní a višní, v rozpuštěné mléčné čokoládě s decentní kořenitostí na patře. Já jsem si až skoro odřela jazyk, jak jsem ho v ústech převalovala a vysávala.

Stejný zážitek si nyní můžete pořídit za 375 Kč.



Výhodou je, že jsme tuto lahev archivovali za Vás. V mé vinotéce, a vsadím se, že i v jiných skladovacích prostorách, by totiž dlouho nevydržela. Je to vínko pro mlsné :-)

Žádné komentáře: