středa 14. března 2012

Ochutnejte krásná vína z vinařství Krásná hora jen za 999 Kč a vyhrajte gurmánský víkend pro dva

Vážení přátelé ve víně,

dnes Vám představujeme mladé vinařství, které je postaveno a řízeno s chutí a láskou. Ochutnejte krásná suchá vína, která se skvěle hodí k jídlu, ale i k delšímu ležení. Objednáním této kolekce můžete vyhrát gurmánský víkendový pobyt pro dvě osoby.

Vinařství Krásná hora se nachází ve vesničce Starý Poddvorov, která leží ve slovácké vinařské podoblasti, ale s velkopavlovickou podoblastí těsně sousedí. Vinařství je pojmenované po viniční trati Krásná hora, která se pne od vrat vinařství až k lesu. Toto rodinné vizaložil Marek Vybíral a Blanka Turečková, kteří v něm zhmotnili všechny své záliby a touhy.

Ve vinařství je kromě všeho obvyklého i profesionální kuchyně, ve které se občas vyskytnout i kulinářské modly - např. Michal Göth - šéfkuchař slavné brněnské restaurace U Kastelána, kde jsou tato vína také k dostání.




Vinařství Krásná hora obhospodařuje 5 ha vlastních vinic. Obdělává je, v souladu se svou filozofií, v ekologickém stylu. Hrozny jsou vlastně bio, ale nikde to neuvádí, prostě to tak je... Mají dokonce i své stádečko žížal, které jim jednou i utekly, ale pak se zase vrátily. Marek s Blankou se naučili, že když dají žížalám, co jim chutná, a dají jim toho dost, tak jim neutečou nikam. Návštěvníci vinařství a milovníci jejich vín jsou tak trochu jako ty jejich žížaly... :-)
V úvodní představovací kolekci mohou být jen aktuálně dostupná vína, ale stejně bylo jejich vybírání těžké. Řídila jsem se proto svou první signální a koštovala vína společně se skvělými gastronomickými kreacemi Michala Götha (v kuchyni je to spíš GOD).

Vsadím se, že Vás nejvíce překvapí vybraný Muškát moravský, který je z ročníku 2011, tedy relativně mladé víno, ale který je nečekaně suchý!!! Tím se trošku překvapivě skvěle hodí jako aperitiv.

Dalším vínem našeho výběru je Sauvignon, který není nabušený primární zelenou aromatikou, je spíše usedlejší a vícevrstevnatý. V každém doušku objevíte něco nového. Je tělnatý, takže se skvěle hodí k jídlu.

Jako všichni pyšní rodiče, věnovali své nejlepší a nejvymazlenější víno své malé dcerušce Viktorce. V aktuální nabídce mají dva ročníky - 2009 a 2010. Já jsem do našeho BEST OFu vybrala uleželejší 2009. Sami si můžete přikoupit ročník 2010, ale tam je trošku víc cítit barikový sud, takže si potřebuje trošku odležet. Cuvée Viktoria 2009 je vyrobené z odrůd burgundské rodiny: Chardonnay 50 %, Pinot Gris 25 %, Pinot Blanc 25 %. Poměr odrůd se každý rok mění podle chuti "rodičů" tohoto vína :-)

Vybrat zástupce růžového tak složité nebylo, protože na Krásné hoře vyrábí jen jedno, a to ze Zweigeltrebe. Moc se mi na něm líbilo, že je to svěží ovocné růžové a ne takový ten jogurťák. Červená verze Zweiglu je navíc Rezerva, protože zrála 12 měsíců v barikovém sudu. K němu jsem si udělala jednoduchou poznámku: je to taková višnička na dortu, čokoládovém dortu.

Dalším červeným je Cuvée Bernety, jehož název je odvozen od faktu, že je vyrobeno z Ca-bernetů. V tomto ročníku z Cabernetu Sauvignonu a z Cabernetu Moravia. V ročníku 2011 asi přibude i Ali-bernet, protože je úžasný! (Já ještě bojuju za Cabernet Franc, ale není zatím na Krásné hoře vysázen). Musím říci, že já jsem fanda odrůdy Cabernet Moravia, takže mám radost, když s ním někdo profesionálně pracuje. Spojení s Cabernet Sauvignonem mu svědčí, krásně mu zmohutní tělo. Kouřové tóny dubového sudu ho zase krásně uhladí.

Svůj vlastní výběr vín si můžete udělat nebo doplnit na adrese www.vino-klub.cz/krasna-hora.


SOUTĚŽ - O VÍKENDOVOU GURMÁNSKOU NÁVŠTĚVU VINAŘSTVÍ KRÁSNÁ HORA – pro 2 x 2 osoby
Můžete vyhrát komorní zájezd do vinařství Krásná hora, při kterém navštívíme sklepy, vinice, ochutnáme vína ze sudů a necháme si uvařit pětichodové menu sladěné s víny lahvovými. Toto celé včetně ubytování se snídaní je v hodnotě cca na 1900 Kč/osobu. Dva páry si to ale mohou VYHRÁT ZDARMA!

Stačí zakoupit alespoň jednu krabici BEST OF... KRÁSNÁ HORA, čímž se dostanete do losovacího osudí. I tentokrát platí, čím víc krabic zakoupíte, tím vícekrát se v osudí ocitnete a tím vyšší máte pravděpodobnost výhry. LOSOVAT budeme 12.4. ve 12 hod.



CO JSOU TO KOSTEČKY?
Budova vinařství podtrhuje filozofii majitelů. Je krásná, čistá, moderní a energeticky úsporná. Asi nejtypičtějším venkovním znakem vinařství je tanková hala, která je cik cak osázená barevnými luxfery. (Viktorka tomu říká kostečky :-). Přála bych Vám stát uvnitř, když se probouzející sluneční paprsky derou skrze barevná skla, jako do nejposvátnějšího chrámu. Chrámu, kde se rodí, zraje a krášlí víno.

Více se této zajímavé a oceněné budově dozvíte na konci textu kolekce BEST OF… KRÁSNÁ HORA.


ČAJOVÉ OKÉNKO
V dnešním čajovém okénku Vám doporučuji čaj, který pije Blanka z Krásné hory a který u nich možná budete moci posnídat, pokud vyhrajete… :-) Je to francouzská Verbena od Harney&Sons, aneb velké zelené lístečky rozdělené do 20 hedvábných sáčků za 229 Kč. Neobsahuje kofein, takže Vám ráno pomůže do těla dostat potřebnou vláhu, zvlášť pokud se degustace protáhne tak, jako vždycky…


Na zdraví zdraví,

Žádné komentáře: