úterý 25. října 2011

Mladý vinař Nestarec

Od konce srpna jsme Vám nepředstavili nikoho nového. Tedy přesněji řečeno, ani v srpnu to nebyl žádný nováček - jen staronový vinař s novým názvem a konceptem, kterého jste si zase rychle oblíbili. Pokud nevíte, klikněte na kolekci nebo celou nabídku BMVinařství .

Ale zpět k představování. Dnes u nás vítám Mladého vinaře tudíž Nestarce Milana ,bytem z Moravského Žižkova, sklepemVelkých Bílovic. Milan se narodil v roce 1988 a od malička chtěl být zemědělcem. Své první víno vyrobil v roce 2004. Na svou první kolekci lahvových vín si počkal "až" do letoška.Jak byste asi čekali od nováčka v branži, přináší moderní a revoluční názoryAvšak pozor, Milanova vína nejsou moderní v tom pravém slova smyslu. Jsou spíš vyráběna postaru. Bez moderních technologiípřídavných látek.


Těšte se tedy na sucho-suchá vína, která přirozeně kvasila (do sucha) a která dlouho ležela na kvasnicích. Jeho vína se tedy dobře kombinují s jídly a vyznačují se nižším obsahem síry (asi jen pětinou - třetinou toho, co povoluje norma). To ocení zejména citlivější jedinci. Mají velký potenciálarchivaci, ale ten budeme muset v praxi teprve prověřit :-))

Milan zatím v nabídce 6 vín, která jednotlivě naleznete na adrese www.vino-klub.cz/nestarec. Všechna vína jsou (zatím) bílá, i když jedno z nich je klaret (vyrobenoRulandského modrého). Pět ze šesti vín je suchých, jedno lehce polosuché, netrénovaný jedinec to ale nepozná. 70 % svých vinic osázených modrými odrůdami - Zweigeltrebe, FrankovkaDornfelder a Rulandské modré, takže se můžeme těšit i na červená, ale ta potřebují více času...

Vína má rozdělena do dvou řad - KLASIKA a ANTIKA. Vína klasická jsou přímočařejší, lehčí a mají nižší alkohol. Jsou líbivější, proto i etiketa je načančaná jako benátské zrcadlo. Vína z řady Antika leží rok na kvasnicích, které jsou ve víně pořád míchány - této technice se říká batonáž. Víno má bohatší strukturu a méně síry. Je takové robustnější. Potřebuje ale delší čas, aby se odleželo v lahvi a po nalití Vám také doporučuji trpělivé míchání, aby se víno otevřelo a projevilo. Proto jsou vína řady Antika uváděna na trh o rok později - všechna jsou z ročníku 2009.

Nejcharakterističtějším vínem, na které je Milan Nestarec nejvíce hrdý je Antika - Neuburské. Je již druhým vinařem u nás, který prosazuje jinak potlačovanou a často vyklučovanou odrůdu Neuburské.

S Milanem Nestarcem se také můžete seznámit na našem VIDEU (měla jsem dost povedený den :-).

Žádné komentáře: