středa 29. června 2011

OBECNĚ VZDĚLÁVACÍ POJEDNÁNÍ O BORDEAUX - s důrazem na nákup ve formě EN PRIMEUR

KLASIFIKACE BORDEAUX JIŽ OD ROKU 1855


Klasifikace vín v oblasti Bordeaux byla zavedena k označení a garantování kvality produkce již v roce 1855. Stalo se tak asi po padesátiletém zkoumání vývoje vína v dané oblasti - terroiru. Lze říci, že tato klasifikace stále zajišťuje stabilitu kvalitativního hodnocení vín v komplexním systému. Byť z různých revolučních i evolučních tendencí vznikly další odnože a "trucparty", Grand cru classé je stále tím nejlepším zrcadlem kvalitních vín z Bordeaux.

GRAND CRU CLASSÉ 5 TŘÍD


V oblasti Bordeaux působí na 7000 "zámečků" - tzv. Chateau. Některé působí opravdu honosně, některé z nich jsou pouhými usedlostmi uprostřed vinic. Klasifikační systém Grand Cru Classé zahrnuje 60 Chateau rozdělených do pěti kategorií. V nejlepší kategorii 1er Grand Cru Classé je pět vinařství světového věhlasu: Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Latour, Chateau Margaux, Chateau Mouton-Rotschild a Chateau Haut-Brion. V 2e Grand Cru Classé je 13 chateau - mezi nimi je i náš oblíbený Chateau Lascombes - s jehož zástupkyní sympatickou Natalie jsme si povídali při banketu Audience Grand Cru Classé v Rudolfinu dne 15.2.2008. Ve 3e je 14 chateau a ve 4e je jich pouze 10. V pátém je pak dalších 18 zámečků.

JINÉ OZNAČENÍ NA LÁHVI BORDEAUX ???


Jak jsem již předeslala a jak mě varovali mnozí zkušení odborníci - specialisté na Bordeaux, rozdělení není jednoduché! Jelikož tam působí takové množství subjektů a výše uvedená klasifikace nakládá pouze s top 60, vyvíjela se různá označení pro ty ostatní. Pokud na lahvi naleznete označení cru bourgeois, je to skupina, která se identifikuje stejnou kvalitou vína a která není zařazená do Grand Cru classé. Jedná se vlastně o nešlechtická Chateau. Oblast Pomerol si pro sebe zvolila označení A.O.C. Pomerol - pro svůj věhlas a specifičnost. Bílá vína se neoznačují klasifikačním systémem, ale pouze tím, že mají kontrolovaný původ - A.O.C.

VÍNA Z BORDEAUX - ODRŮDY


Správné Chateau dělá pouze jedno, maximálně dvě vína. To první - nejvzácnější - pochází z nejlepších vinic, poloh, hroznů, které bedlivě střeží, diskutuje se o každém kroku v produkčním cyklu a vychází se ze zkušeností předchozích ročníků. Vína z Bordeaux jsou tedy kupážemi odrůd, které na vinicích daného Chateau rostou - poměry daných odrůd, která dávají vzniknout velkým vínům, se pečlivě tají a předávají se z generace na generaci. Umění vinaře se pak ukáže na harmonickém celku, kdy se vyvažovaním daných vlastností určitých odrůd, snaží dosáhnout ideálu velkého vína.

Převážně se jedná o odrůdy Cabernet Sauvignon - ten je považován za nejvznešenější. Je vysazován na nejlepších polohách, protože je nutné, aby dobře vyzrál. Ke Cabernet Sauvignonu se téměř vždy přidává Merlot, který obvykle dozrává o 14 dní dříve. Jeho dozrání je vždy jistější i za chladnějšího počasí. Třetí odrůdou používanou na výrobu velkých vín z Bordeaux je Cabernet Franc, který dozrává právě mezi oběma výše uvedenými odrůdami. Jeho chuť je charakterizována jako příliš lehká, do kupáži s ostatními však přináší ohromnou jemnost.

Druhá vína z Chateau mají většinou stejné technické parametry, ale jsou vyráběna z hroznů, které třeba pocházejí z mladších vinic. Tato druhá vína nám umožňují ochutnat kousek z produkce slavných Chateau aniž bychom za to vydávali jmění. Jelikož si vinařství nemohou ani nechtějí kvalitativně pohoršit, vyrábějí i tato druhá vína.

VÍNO JAKO INVESTICE


Skvělé Bordeaux je vlastně takovým drahokamem mezi víny. Na rozdíl od drahokamu se musí někdy zkonzumovat, pokud si nezakládáte sbírku, ale potrpíte si spíše na hmatatelné zážitky. I přes tento dokonavý fakt jeho hodnota s časem roste. A to v řádech desítek až stovek procent. Proto se i ceníky velkých vín mění co půlroku. Většinou se jedná o pohyb směrem nahoru. O pohyb dolů by se jednalo v případě, že je víno v poslední fázi své pitelnosti, tedy, že nemá další potenciál ke zrání, ale je vhodné ho co nejdříve zkonzumovat.

Červená Bordeaux mají obecně potenciál zrát na láhvi kolem 10 - 15ti let. Představte si, že by mohla každých 5 let poskočit v ceně o 20 - 60 %. To se již vyplatí zainvestovat ne? :o)

JAK SE BORDEAUX KUPUJE?


Jelikož jsou vína z Bordeaux považovaná za nejlepší na světě a jelikož je jejich dokonalý systém ten nejsložitější na světě a jelikož se zde také jedná o velké peníze, vznikl i specifický systém nákupu vín. Období nákupu vín vrcholí na přelomu dubna a května, kdy jsou vína pouze po prokvašení a vyčištění. To se do ochutnávacích místností obchodníků s Bordeaux z Bordeaux sjedou someliéři z celého světa a ochutnávají surová vína těsně předtím, než jsou na dva roky uloženy v barikových sudech. Musí být velmi zkušení a šikovní a odhadnou, co s vínem ležení v sudu a zrání v láhvi udělá. Dále musí být dobře informováni o počasí v době sklizně, zrání hroznů a ostatních předpokladech pro kvalitu a cenu vína předtím, než se rozhodnou vína zakoupit.

Vína zaplatí dopředu tzv. En primeur, ale neodvezou si je, čekají dva roky než je dostanou do svých sklepů. Musí tedy zvážit všechny proměnné, ochutnat a risknout a až za dva roky si naplní sklepy, které pak po dalších třech letech začínají otevírat. A pokud někde odhadnou velký potenciál a budou chtít koupit celou produkci, nebude jim to umožněno. Vždy a všude jsou dány přísné limity.

NÁŠ SPOLEČNÝ NÁKUP "EN PRIMEUR"


Letos jsme pro Vás připravili možnost si nákup způsobem En Primeur vyzkoušet na vlastní kůži. V příloze newsletteru (ze dne 29.6.) Vám zasíláme seznam vín, která je možná objednat. Svou objednávku nám prosím zašlete v odpovědi na tento email (instrukce budou také v emailu). My Vaše objednávky posbíráme a pošleme do Francie. Objednávky budou platné až po našem potvrzení, že máme vína rezervována. To budeme dělat neustále tak, jak nám budou objednávky přicházet. Na tuto En Primeur nabídku totiž reagují obchodníci z celého světa a může se stát, že se něco vyprodá. Proto si musíme nejprve nechat potvrdit alokaci a následně ji můžeme potvrdit Vám.

HODNOCENÍ ROČNÍKŮ BORDEAUX


Jako jeden z významných faktorů, který ovlivňuje kvalitu hroznů, je počasí. V jednotlivých ročnících se proto bedlivě sleduje a podle jeho vývoje se známkuje. Rok si nezíská hvězdičku pouze podle počasí, ale také podle průměrného hodnocení vína daného ročníku a podle jejich potenciálu k ležení. (kterým víno získává na kvalitě a potažmo na hodnotě)

Ročníky se hodnotí se 1 - 5 hvězdičkami, kde platí (jako u nás) - čím víc, tím líp. Pětihvězdičkové ročníky jsou označují jako vyjímečné - takové byly např. 1962, 2000 a 2005. Znalci se přou, jestli by ročníkem století vyhlásili 2000 nebo 2005. Je to tak půl napůl.

Ročníky 1999, 2001, 2002, 2004 jsou ohodnoceny třemi hvězdičkami jako velmi dobré. Ročník 2003 byl specifický, neměl skoro žádné kyseliny, a je ohodnocen 4 hvězdičkami.

PROČ NEMAJÍ VÍNA Z BORDEAUX MEDAILE?


Na soutěžích vín se většinou perou rok maximálně dva roky stará vína. V tomto období by na výstavách červených vín neuspělo ani jedno z Bordeaux. Bylo by příliš trpké a tříselnaté. Jejich čas nastává mezi 5 - 10 rokem zrání na lahvi, kdy v slepých degustacích mezi červenými víny bezkonkurenčně vedou. To je čas, kdy se do Bordeaux zamilovat. To je čas zhodnocených investic a skvělých zážitků. To jsou velká vína.

PROČ SE BORDEAUX TAK VYMYKÁ


Bordeaux je specifické ve všem a zejména proto, že je tak vzácné. Obchodníci nejsou zvyklí dělat normální ochutnávky, protože by se prochutnalo hodně peněz a drahocenného moku. Systém opravdu funguje na důvěře obchodníka, schopnostech someliéra a věhlasu klasifikace Grand Cru Classé.

Pojďte to zkusit a seznamte se s pravými velkými Bordeaux.

Žádné komentáře: