neděle 6. března 2011

Úvod do Bordeaux

Úvod do Bordeaux


- jsou převážně červená - v poměru 4 : 1
- jsou převážně kupáže - v červeném Cabernety s Merlotem a v bílém Sauvignon a Semillon
- umí zrát na lahvi - čím dražší, tím víc2/ červená vemte od nejmladšího po nejstarší - obecně ideálně k tmavým masům3/ menu zakončete dezertním bílým Chateau du Cros Liquoreux 2003 - buď jen tak, nebo ke kachním játrům (foie gras)


Bordeaux je nejlepší, nejdražší a nejkomplikovanější vinařská oblast světa. Důkladné poznávání Bordeaux vín si žádá celoživotní pečlivé studium, do kterého jsme Vám dnes připravili první úvodní lekci. Lehce uvidíte, zda Vás bude zajímat pokračování nebo zda si řeknete, že Bordeaux není Váš šálek vína :-)

Bordeaux vína:


Do naší kolekce jsme Vám vybrali 4 červená a 2 bílá vína. Vína jsou akorát k pití, zrají od roku 2003. Pijte a zkoumejte je jen tak nebo následovně:
1/ bílou svěží 2009 - Chateau du Cros Blanc z Loupiacu si dejte jako aperitiv nebo k mořským plodům
Všechny detaily k vínům, odrůdám a regionům naleznete zde.
Mapku Bordeaux zase tady.

V tématické řadě vín na každodenní pití můžete podobně zkoumat i kolekce ČILI ITÁLIE, ČILI FRANCIE a proslavenou ČILI CHILE. Počet kolekcí ČILI BORDEAUX je omezen na 100 krabic - máme tedy limitované množství.



P.S.

A/ Máte-li úvod studia Bordeaux již za sebou a hledáte-li odbornou literaturu, nabízíme kihu Legendární Bordeaux - která pojednává o klasifikaci Bordeaux vín - Grand cru classé .
B/ Již pouze 2 dny můžete objednávat krabici Roséček z Lahoferu v AKCI 5 + 1 lahev ZDARMA. Akce platí pouze při současném nákupu krabice BOBULE. Rosé Cosé navazuje na ohromný úspěch Mladé Lahoferky 2010, protože jste si o ni pořád psali a protože byla tak rychle vyprodaná.
C/ Z naší úspěšné mise za Tramíne z Tramínu jsme se vrátili dnes (v neděli 6.3.). Fotoreportáž zpracováváme a cenzurujeme :-) Květnový zájezd do Languedocu máme plně obsazen, tak zkusíme vymyslet něco dalšího zajímavého...

Žádné komentáře: