středa 9. března 2011

Postřehy finalistů - skoroSlepých Sommeliérů

Krátce o soutěži:


Slepý Sommeliér je naše celoroční soutěž. Skládá se z celoročního sbírání korků - našich bonusových bodů (jde nám jen o kladný korkový obrat, takže korky můžete v průběhu roku i libovolně utrácet) a z finálové degustace 6 vín bez etiket.

Do finále se letos dostalo 36 zákazníků (30 s nejvyšším korkovým obratem a 6 s divokou kartou od nás). Byla jim zaslána krabice 6 vín bez etiket ZDARMA a měli cca měsíc na odpovědi, co v krabici bylo.


Výsledky:


Z 36 krabic se nám vrátilo 23 vyplněných výsledkových listin a několik omluvenek. Nejprve s výsledky obeznámím samotné vítěze a následně je zde zveřejním i s výsledky tipovačky.

Soutěžící své tipy okořenili různými průpovídkami, o které se zde s Vámi rádi podělíme. Je vidět, že si naši soutěž dost užili :-)

Postřehy našich Slepých Sommeliérů:


"Když něco voní jak Merlot, ale nechutná jak Merlot, bude to Carmenére. Bude to ještě mladé víno, plné energie a neobyčejných ovocných chutí, podtržených vanilkou ze sudů barrique, tak 2009. Třešeň, višeň, čokoláda, koření. Krásné hodně pitelné víno."

"1/10 = ČR (Morava), Mikrosvín, Veltlínské zelené (Gruner Veltliner - Flower line), 2009 ... ještě, že to píšou na špuntu :-)"

"Rádi bychom Vám touto cestou poděkovali za skvělá vína a šanci zúčastnit se soutěže Slepý Sommelier. Nutno dodat, že v našem případě se jedná o sommeliera v mnohem vyšším stupni invalidity než požadujete a jedním z mála fungujících smyslů je pouze hmat, což mu umožnilo alespoň lahve postupně otevřít, víno dopravit k nosu a ústům a napsat tento mail. Výsledek tomu asi odpovídá... Kde chybí znalosti, o to více zapracovala fantazie, dedukce a po ochutnávce snad i telepatie s domnělým vinařem."

"Ryzlink vlašský, pozdní sběr, polosuché (na Vlašáku jsme se shodli ještě před tím, než jsme si přečetli odrůdu na korku :)"

"Děkujeme za zařazení do soutěže – moc jsme si to užili :-), bylo to fajn. No a při té velké zábavě u vína jsme se pokusili i odhadnout co vlastně pijeme. Výsledek detektivního pátrání a ochutnávání uvádíme zde."

"Jakkoliv jsou naše ambice na správné odpovědi ve Vámi vyhlášené soutěži mizivé, dovolte mi, abych Vám úvodem poděkoval za velmi milý zážitek, k němuž jsme se nad očíslovanými lahvemi sešli."

"Nejprve mi dovolte, abych Vám poděkovala za úžasný zážitek, který jsme díky této kolekci prožili s několika mými přáteli. Samozřejmě nevím, zda moje odpověď bude alespoň částečně správně, ale moc dobře jsme se bavili a na víně jsme si pochutnali. Kombinovali jsme to s různými sýry a paštikami a prostě nám bylo dobře."


Perlička: Slova letošního vítěze, když se 28.1. dozvěděl o své nominaci:
"Má nominace do Slepého Someliéra mne velmi potěšila. Už se těším, že si vychutnám ta vybraná vína. Nedělám si sice žádné velké ambice na výrazný úspěch, ale vždy jsem se řídil onou Coubertenovou zásadou, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Mé someliérské schopnosti mi nicméně zaručují, že se mi podaří minimálně rozpoznat červené víno od bílého, ale samozřejmě si tipnu i ostatní požadované údaje:-)"

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Ani teď, poté co jsem se stal Slepým someliérem 2009, bych nic neměnil na své, výše uvedené, reakci na zařazení do soutěže. Právě pro to, co jsem napsal, přistoupil jsem k tomuto úkolu téměř "vědecky". Zaprvé jsem se degustaci věnoval pouze sám a nenechal se tak ovlivnit žádným cizím názorem. Samozřejmě jsem využil všech indicií, které bylo možné na "slepých" láhvích přeci jen nalézti. Při "detektivním" pátrání jsem pak využil všech dostupných zdrojů informacíz materiálů Víno klubu a často jsem pro srovnání otevíral i další láhve ze své vinotéky. Vzhledem k tomu, že jsem chutnal sám, mohl jsem se k jednotlivým lahvím vracet a své poznatky upřesňovat, případně i měnit. O to více jsem potěšen, že tato má usilovná a systematická "vědecká" práce přinesla tak skvělý a zcela nečekaný výsledek.
Navíc se ukazuje, že léta usilovné "práce" strávené ve společnosti mnoha lahví skvělých vín nebyla zdaleka tak promarněná, jak by se na první pohled mohlo zdát :-)
Tomáš