čtvrtek 10. února 2011

Na vypití nebo na vylití?

9.2. nás pozvali vinaři z Bordeaux (André Lurton z Pessac-Léonan) na srovnávací degustaci vín uzavřených pravým přírodním korkem a speciálním šroubovým uzávěrem. Vlastně nevím, co bylo jejich cílem, zda nás utvrdit v tradičních korcích nebo přesvědčit na moderní uzávěry. Rozhodně se jim ale povedla zajímavá degustace, plná diskuze a emocí, a já (věčný obhájce šroubových uzávěrů) jsem na vážkách... Vyhrál to u mě totiž KOREK :-)
šroub - vůně intenzivnější, v chuti hodně silné třísloviny, hodně je cítit sud a kyselinka


1/ CHATEAU LA LOUVIERE 2004

Vyrobeno z 85% Sauvignonu a 15% Semillonu. Zrálo 10 měsíců na dubových sudech. Lahvováno v létě 2005 a od té doby leželo pod šroubem a pod korkem !!! (není to žádná rychlokvaška, ani narychlo přelahvovávané víno)

korek - daleko harmoničtější a vyrovnanější, míň voní, ale je to celé vyladěné
pozn. - tohle víno pod korkem mi chutnalo ze všech nejvíc.
šroub - mladší vůně, než bych čekala na 2005, chuť delší, ale na konci zase drhnou třísloviny a kyseliny
korek - ve vůni na začátku vůně sudu, lehká oxidázka (časem se to stupňuje), je kratší v chuti, ale celkově působí harmoničtěji
pozn. - u tohoto vzorku jsme se nejvíc přeli. Podle vinařů může pod šroubem zrát dalších 10 let, pod korkem je prý na vylití. (mě ale bavilo :-)

2/ CHATEAU COUHINS LURTON 2005

100% Sauvignon, 10 měsíců v sudu
Skóre bylo sice 3 : 2 z pěti ochutnaných vín (4 bílých a 1 červeného), ale rozdíl v tom rozhodně byl.
Dozvěděli jsme se, že už se cca 20% lahví na světě uzavírá šroubovým uzávěrem. Že pokusy s tímto moderním typem uzávěrů probíhají už od 60. let. Zámečky André Lurtona se šrouby experimentují od roku 2003. Je jasné, že se víno musí připravit jinak ve sklepě, když už vinař ví, že se bude uzavírat do lahve se šroubovým uzávěrem.


3/ CHATEAU ROCHEMORIN 2006

100% Sauvignon, opět 10 měsíců v sudu
pozn. - tady u mě vyhrál šroub, protože zachoval úžasnou svěžest a mládí vína. Je to jediné bílé (ze 4 prezentovaných), které mi chutnalo víc pod šroubem.

4/ CHATEAU DE CRUZEAU 2007

šroub - víno bylo málo uležené, v chuti krátké, neharmonické s velmi šavlovitě vystupující kyselinkou
korek - krásná květinková vůně, stále svěží, ale dobře pitelné
pozn. na Bordeaux víno asi mladé k pití a pod šroubem bude potřebovat delší dobu k uležení.

5/ CHATEAU ROCHEMORIN 2006 - jediné červené

65% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 12 měsíců v barikovém sudu

šroub - řidší, ale uhlazenější chuť, jako vydekantované, ovocnější, pitelnější
korek - v barvě je vidět rozdíl, trošku hnědých tónů, ještě hodně hrubé - stále hodně tříslovin
pozn. - tady u mě vyhrál ovocnější tón vína pod korkem, ale myslím, že pod šroubem vydrží daleko déle

MŮJ ZÁVĚR:

Znovu podotýkám, že závěr je čistě můj osobní a subjektivní. Prověřila jsem si, že mezi víny zrajícími pod šroubovým uzávěrem a pod korkem je očividný rozdíl. Šroub zachovává mladost vína, proto je ideálnější pro mladší, svěžejší a aromatičtější vína. Na vyzrálejší vína, která by se měla v lahvi časem harmonizovat, je lepší korek.

Je možné to zobecnit? Zkusím...
Na stárnutí bílého, které nechcete, aby vypadalo staře (tedy lahvově zrale) se hodí šroub (víno vydrží déle - proto se nemůže degustovat brzy) a na stárnutí červeného je lepší korek (pod šroubem by naopak stárlo moc rychle, protože je poréznější).
Myslím, že vína k vypití do 1 roku by měla být všechna pod šroubem. Je to elegantnější, praktičtější, neriskuje se přenesení pachuti špatného korku do vína a nemusí se ohlodat tolik stromů...
P.S. Za fotku děkujeme Honzovi Čeřovskému z http://www.jizni-svah.cz/

Žádné komentáře: