úterý 18. ledna 2011

ROZVAHA A VÝSLEDOVKA 2010

Rok se s rokem sešel a já bych Vás chtěl opět seznámit s výsledky loňského roku, protože, konec konců, největší podíl na nich máte právě Vy.
Za všechny úspěchy roku 2010, které níže vyjmenujeme, vděčíme především Vám a Vaší přízni (a také žízni :-). Celkově shrnuto Vám děkujeme za udržení tempa meziročního růstu, které jsme před třemi lety zahájili.
Níže shrnuté výsledky vyplývají pouze z počtu vyexpedovaných lahví.

  • Loňský rok byl rokem Ryzlinků. Nic na tom nezměnilo moje orodování za Chardonnay proti Veronikou protěžovanému Sauvignonu. Shodou okolností jsme si studijně totiž vyjeli za Ryzlinky na Moselu i do Wachau.
  • Do úžasné formy se dostalo asi nejlepší moravské bílé všech dob - Ryzlink vlašský 2007 výběr z hroznů z tratě Železná, kterou pro nás vyrobil Mikrosvín (nabízíme nový ročník: 2008)
  •  Rulandské šedé 2008 výběr z hroznů z Karpatské perly - Nejlepší Rulanda dle MF DNES (dnes máme 2009)
  • Ryzlink rýnský z Lahoferu s příchutí husté meruňkové marmeládičky
  • Všechny výše uvedené Pálavy, plus Pálavy od Bindera, Volaříka a Masaryka :(((
  • Champion Víno Revue i našich srdcí mangové VZ - Veltlínské zelené z Arte Vini
  • Clarissimo z Reistenu - nejlepší růžové léta podle MF DNES
  • Veltlín VOC od Horta, Sauvignon z Domaine Ferrandiere, Dunaj 2009 od Pavelky a vanilkové Svatovavřinecké od Dudy, Pinot noir výběr z hroznů 2007 ze Spielbergu, růžový Cabernet Sauvignon od Neustiftera...
  •  a většinu bobulí z naší nejprodávanější kolekce BOBULE 

Věnujme jim, a dalším, na které jsem možná zapomněla, alespoň tichou vzpomínku ... ... ...
  • Ryzlinky VOC z Vinařství rodiny Špalkovy
  • Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Veltlínské z Lahoferu
  • Cuvée Prémium od Volaříka
  • Chardonnay od Pavelky

... a všechny, co jich zbývá jen XX kusů...

Uvidíme, co nám přinese rok 2011 a jaké milníky si budeme připomínat za dalších prochutnaných 365 dní.
Vsázíme se v kanceláři, zda se nejprodávanějším zahraničním vínem roku 2011 stane nově objevené ovocné červené z Jižní Rhony - Domaine St. Pierre 2009. Zatím tomu vše nasvědčuje :-)) (Fragolino nepočítáme, to je kategorie sama pro sebe :-))


- Skokanem roku se stal Tomáš Krist, a to je velké umění, když vinař zavedený nejen u nás, ale i na trhu udělá větší skok než čerství dravci (ať už u nás nebo na trhu). Jeho 19 světových medailí v krabici na Vás dělalo dojem celý rok.
- Celkovým vítězem se stal Jožka Valihrach. Ten vyhrál nejen u nás (hodnoceno komplikovaným propočtem meziročního růstu váženého meziročním pohybem jeho průměrné prodejní ceny), ale také obhájil titul Vinař roku. A je tedy nejlepším Vinařem roku 2009 i 2010
.
Jožka Valihrach nás mj. také seznámil s pány Maringerem a Schmittem z Mosely. A tito dva pánové byli společně druzí v klání o nejprodávanější dovozová vína dle typu. Vyhrálo tedy Beaujolais Nouveau 2010 a druhou kategorií (ale těsně) byl Ryzlink moselský.
- Vítězem 1000-VÍN se loni stal šťastný a veselý IVO VESELÝ. Pozdravujeme :-)
- V návaznosti na naše výsledky jsme museli personálně posilít. V průběhu roku nás sice opustila Monika, ale přímo pod svá zaměstnavatelská křídla jsme přijali vedoucího skladu pana barona Petra. V kanceláři se k nám přidala Petra a Jana. Na poslední kvartál jsme si do týmu navíc pořídili nejsilnějšího brigádníka na světě Matůše.
- oslava našich narozenin se stala asi největší neplacenou ochutnávkou vín v ČR: 45 vinařů a 600 zákazníků...
- opět jsme se přestěhovali do většího skladu. Díky tomu jsme opět zkrátili průměrnou dobu vyřízení průměrně složité objednávky na 1,67 dne.
- úspěšně jsme otestovali naše možnosti vstupu do podnikání ve víno-turistice na zájezdech zaTramínem doTramínu (a taky na lyže) a na vinobraní Beaujolais do Beaujolais.

- uvedli jsme do svého portfolia sedm nových vinařů: vítězem je ryzlinkový Lahofer (i přes ten náš hloupý vtip Lahvofer), ale těsně za ním jsou i vlašákový Volařík a mladý rakvický vinař Pavel Binder.
- Jednou z nejsmutnějších událostí bylo květnové vyhoření Nového Vinařství. Pozitivem byla vlny solidarity, která udělala z Fénixe (unikátního 14odrůdového cuvée) nejprodávanější víno loňského roku. Popravdě to vyhrálo jako vždy Fragolino, ale to vlastně nemá reálnou konkurenci, takže se to nepočítá...
- A teď považte: třetí a čtvrté nejprodávanější víno byla Pálava. Jenže těch je obecně nedostatek, a tak se vždy rychle doprodají. Krabice Česko-slovenské SuperPálavy tak vydržela "rekordních" 14 dnů. Do Vánoc nám vydržela jenom Kristova Pálava. Pro zajímavost Šilinkova slavná Pálava z Pálavy už nebyla 13.12. :((
- Loňský rok byl vůbec ve znamení neustálého doprodávání (a bude hůř, moravského a slovenského vína je málo...). Zmizela mj. tato námi/Vámi legendarizovaná vína:
- největším produktovým zklamáním bylo, že skvělá čoko-kávičková Pinotage v novém ročníku 2009 nedosáhla prodejních úspěchů legendární 2007, kterážto byla před dvěma lety třetím nejprodávanějším dovozovým vínem. My si myslíme, že 2009 je ještě lepší!
- výrazně jsme vytříbili naši (Veroniky) schopnost skoupit zbytky šarží těch nejlepších vín a tak pozorně sledujte, kolik vín nám ještě zbývá skladem, aby se Vaše oblíbené lahve neocitly v archivu dějin...
Doporučuji nakoupit zásoby:
Abyste si nemysleli, že nepadne ani slovo o ani Slovensku... Tak Vám zde musím vypíchnout, jak moc a jak příjemně mě překvapila prodejnost nejlepších z nejlepších slovenských vín TOP 100 SLOVENSKO 2010. Možná jsme konečně prolomili bratrské ledy :-) Možná za to mohla i úžasná speciální Velká slovenská degustace - video ZDE.

2 komentáře:

Radek Štolpa řekl(a)...

Jenom by mě zajímalo, kdo tohle všechno píše, protože to není práce na půl hodiny ani na hodinu napsat takové příspěvek.

Palec nahoru!

Veronika z Víno-klubu řekl(a)...

To máte pravdu Radku! Díky za Vaše uznání :-) Např. text o DIE RIESLINGEN jsem psala 3 dny!!!