středa 12. května 2010

VÍNO-DNE: dva italské skvosty s krásným hodnocením od Roberta Parkera!

Středeční den zkusíme odlehčit malou kvízovou otázkou – kdo je Robert Parker?
a) dědic známé značky psacích potřeb. Pokud Robert Parker svým plnicím perem Parker z buvolího rohu a hrotem z platiny udělá na lahvi hvězdičku, její cena automaticky několikanásobně vzroste.
b) autor detektivních románů, jehož postavy často zahynou ve vinici, ve sklepě, zhynou v hrozných křečích po požití otráveného vína, přejede je traktor při vinobraní, utopí se v nerezovém tanku, semele je odzrňovač…
c) Robert Parker, plným jménem Robert M. Parker, jr., narozen roku 1947, je v dnešní době asi nejvlivnější vinný kritik. Ve svém zpravodaji The Wine Advocate publikuje svá hodnocení vín (100 bodů je maximum).
Tak samozřejmě – c) je správně. A protože Robert Parker udělil v dubnu 90 a 91 bodů dvěma krásným vínům z toskánského vinařství Castello Banfi, krátce si je představíme.



Brunello di Montalcino DOCG 2004/ Castello Banfi, Itálie

Obě vína jsou odrůdy Brunello, což je toskánský klon v Itálii velmi rozšířené modré odrůdy Sangiovese. Brunello by mělo poskytovat plná vína bohatá na třísloviny, vhodná k až dvacetileté archivaci.
Ve vůni čekejte maliny, květiny a koření (skořici, hřebíček, badyán). Taniny jsou jemné, hedvábné, víno se ve sklenici krásně harmonicky rozvine. Velice vhodné k archivaci, odborníci doporučují nechat toto výjimečné víno ležet v lahvi až dalších 10 let (tedy do roku 2020). 
90 bodů od Roberta Parkera.





Brunello di Montalcino Poggio alle Mura 2004/ Castello Banfi, Itálie

Toto víno má mnohem hlubší a bohatší barvu, než je u odrůdy Brunello obvyklé. Tóny kouře, dehtu, nové kůže a dubu přecházejí do chuti divokých černých třešní a lékořice. Ovocitá chuť je neobyčejně bohatá a koncentrovaná.
91 bodů od Roberta Parkera

Žádné komentáře: