pondělí 17. května 2010

VÍNO-DNE: Dunaj výběr z hroznů 2009 / Pavelka, Slovensko


Kdyby Johann Strauss mladší při komponování svých valčíků popíjel víno odrůdy Dunaj, možná by svůj slavný kus Na krásném modrém Dunaji přejmenoval na S krásným červeným Dunajem… ;-)



Ale odrůda Dunaj je mnohem mladší než skladatel Strauss – byla vyšlechtěna ve Výzkumném ústavu vinohradnickém v Bratislavě ing. Dorotou Pospíšilovou křížením Muškátu bouchet s Oportem a Svatovavřineckým roku 1958, a jak bylo tamním zvykem, modré odrůdy dostávaly název podle slovenských řek – v tomto případě tedy Dunaj. Tato odrůda má charakter vín jižanského typu a řečeno s Fedorem Malíkem, „v kvalitě si nezadá s vynikajícími francouzskými nebo španělskými červenými víny“.

Pavelkův Dunaj ve výběru z hroznů z roku 2009 je hutné víno syté rubínové barvy, s výraznou vůní zralých višní a s plnou ovocnou chutí. Dochuť je nádherně dlouhá a sametová a české jazýčky okouzlila – tento Dunaj totiž účastníci naší velké degustace slovenských vín, která se konala v dubnu, svými hlasy pasovali na nejlepší slovenské víno! Proto ho najdete v kolekci Best of… Slovensko.

Ochutnejte krásný červený Dunaj od stříbrného Vinára roka 2010 Pavelky: jako VÍNO-DNE vám jej nabízíme za 289 korun (platí do 18. května do 15 hodin), poté za obvyklých 309 Kč.

Žádné komentáře: