úterý 11. května 2010

Proč u nás nikdy nikdo nevyrobí Der Riesling?

Jak už se asi někteří z Vás dočetli zde a případně na facebooku, vyrazili jsme si na služební výlety, abysme vyzkoumali, proč jsou ryzlinky moselské a wachauerské tak slavné. Ve skutečnosti jsme žádnou ameriku neobjevili. Objevili jsme pouze pěknou velkou širokou řeku sevřenou strmými kamenitými kopci. Tak to je tedy ta finta a proto se to u nás nikdy nepovede. Ať už Dunaj/Mosela okolní srázy(Mosela)/terasy(Wachau) zavlažuje nebo trošku přes den správně ochlazuje a v noci ohřívá, a třeba i odráží na hrozny slunce, které už na ně přímo nedosáhne, tak takovýchto mikroklimatických podmínek na Moravě prostě dosáhnout nelze. Je nám to líto..., ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.
Mosela - řeka, u které vznikají ty nejlepší Rýňáčky, je dlouhá 544 kilometrů. 

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
proč se trmácíte dálavu a nezkusíte tuto sortu ve Velkých Žernosekách? Je to velmi srovnatelné. Měl jsem tu možnost, jak Alsasko tak u žeky Mosely a žernoseky si skutečně nezadají.
Nashledanou Honza V.Ž.

Jan Čeřovský řekl(a)...

Německo a Rakousko je samozřejmě někde úplně jinde, ale i u nás vznikají špičkové a cenově dostupné kousky, které si se zahraničím v ničem nezadají. Dovolil bych si doplnit na včerejší srovnávací ochutnávku právě RR z Německa, Čech a Moravy: http://www.jizni-svah.cz/2010/05/nemecko-cechy-morava-14x33-ryzlinku.html (a rovnou je tam i něco o Wachau, pro zájemce)