neděle 18. dubna 2010

VÍNO-TÝDNE: 6 nejprodávanějších v týdnu 12.–18. 4.

Třetí dubnový týden je za námi. Velice mile mě překvapila slovenská vína, která jsme degustovali v krásném prostředí Národní banky vín poblíž Karlova mostu, uvedli jsme krabici Best of… Réva, která vám dává šanci vyhrát zájezd na krásnou jihomoravskou Pálavu, a s radostí jsme uvítali výsledky velkého testu Rulandských šedých v Mladé frontě Dnes. A která vína jste v uplynulém týdnu nejvíce objednávali?


1. místo – Fragolino / Rocca dei Forti, Itálie
Počtvrté na prvním místě! Perlivé jahůdkové Fragolino válcuje všechna tichá moravská i světová vína. Ale co se divím, loni nejprodávanější… ;-)

2. místo – Cépage Rulandské modré rosé 2008 / Nové vinařství
Minulý týden jsme v žebříčku měli Rulandské bílé i šedé, tentokrát bílé střídá modré – a rosé k tomu. Suché svěží víno oranžové až lososové barvy, s ovocnou vůní se smetanovým podtónem. Loni patřilo mezi šestici nejoblíbenějších moravských vín.

3. místo – Tramín červený výběr z hroznů 2008 / Réva Rakvice, řada Královna Kateřina
Ani tento Tramín se neobjevuje v top 6 poprvé. Je to plné polosladké kulaté víno, které se ideálně hodí popíjet vychlazené jako aperitiv nebo na závěr večeře jakožto digestiv. Výrazně voní po růžích zalitých medem. Ochutnejte spolu s jinými našimi nejlepšími Tramíny!

4. místo – Cépage Rulandské šedé 2008 / Nové vinařství
Čtvrté místo si z minulého týdne drží tato suchá Rulanda šedá. Ve skleničce ucítíte minerální, kořenitou až zemitou vůni. Zpočátku chutná po citrusových plodech, které se prolnou do zemité až minerální chuti.


5. místo – Rulandské šedé pozdní sběr 2008 / Vinařství Šilinek
Další Rulandské šedé v naší top 6 – tentokrát polosladké v pozdním sběru od Šilinků z Pavlova. Rulandské šedé je stará odrůda, ale ani u nás, ani ve světě není příliš rozšířená. Získává si však stále větší oblibu (takže bychom brzo měli připravit krabici nejlepších Ruland šedých, co říkáte? ;-)).

6. místo – Legér Tramín červený 2008 / Nové vinařství
A další Tramín tento týden – ovšem tohle je něco trošku jiného. Pod názvem Legér nabízí Nové vinařství částečně zkvašený hroznový mošt, svěží, sladký, s velmi nízkým obsahem alkoholu (4,4 % obj.). Tramín voní po čerstvých hroznech a má světle žlutou barvu. Podávejte vychlazené, v malých dávkách i dětem, kojícím matkám či řidičům.

Tento týden moravská vína opět mohutně válcovala svět! Nezapomeňte, že se blíží Filipojakubská noc, labužníci a gurmáni už jistě napjatě očekávají zahájení chřestové sezony (doufám, že nám Veronika připraví nějakou pěknou šparglovou kolekci) a věřím, že všichni máme radost z jarního počasí.

Žádné komentáře: