čtvrtek 29. dubna 2010

VÍNO-DNE: světová růžová od Horta a Mrvy & Stanka

Francouzské Cannes… to nejsou jenom luxusní hotely, dlouhonohé ženy, slunce, šampaňské a filmový festival, ale také prestižní světová soutěž růžových vín Le Mondial du Rosé.
Le Mondial du Rosé pořádá francouzská unie enologů pod patronací Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) a je součástí světového seriálu nejvýznamnějších soutěží VinoFed.
Letošní ročník tohoto „mistrovství světa růžáků“ skončil toto úterý. Přihlášeno bylo 890 vín z 27 zemí, Českou a Slovenskou republiku reprezentovalo 33 vzorků. Stříbrnou medaili získala vína hodnocená nad 83 bodů, zlatou pak nad 85 bodů. A jak v této obrovské konkurenci dopadla naše růžová vína?

ČR + SR = 8 stříbrných!

Vysoká kvalita našich růžových vín znamená sedm stříbrných medailí pro moravská vína, jednu stříbrnou pro slovenská. Zlatých medailí bylo v letošním ročníku uděleno 50, na nejvyšší mety jsme bohužel nedosáhli – ale aspoň máme co zlepšovat pro příště ;-) Učit se můžeme třeba u Maďarů, kteří si z Cannes odvážejí 5 nejcennějších kovů.

Sezóna růžových vín se rozjíždí v létě. Nejoblíbenější a nejprodávanější růžovky u nás mají Hort a Stávek.

Stříbrná rosé ve Víno-klubu


S potěšením vám můžeme nabídnout hned dvě oceněná vína – Svatovavřinecké rosé 2009 v kabinetu od „krále růžových vín“ Jiřího Horta a Frankovku modrou rosé 2009 od slovenských vinařů Mrvy & Stanka.
Hortovo Svatovavřinecké rosé 2009 kabinet voní po čerstvých jahodách či třešních, v chuti pak objevíte jahodové tóny. Je to lehké svěží suché víno, výtečný společník pro letní odpoledne.
Ve Frankovce rosé 2009 od Mrvy & Stanka ucítíte zralé červené ovoce, zejména maliny. Chuť je ovocitá s převažujícím černým rybízem, kyseliny harmonické.
Obě vína si můžete jakožto VÍNO-DNE objednat se slevou (zvýhodněná cena platí do 30. 4. do 16 hodin), a pokud byste na růžové vlně rádi pokračovali, pak vám nemohu nedoporučit kolekci Rosé du Hort 2009.

Žádné komentáře: