úterý 20. dubna 2010

VÍNO-DNE: Muškát moravský 2009/ Karpatská perla, kolekce Jagnet (a zlato z Madridu!)

Dnes volně navážeme na naši předvelikonoční minisérii Drink & sing, spolu s Waldemarem si zazpíváme:

Nebe je modrý a zlatý

Bílá je sluneční záře

Horko a sváteční šaty
Vřava a zpocený tváře
Vím co se bude dít
Býk už se v ohradě vzpíná
Kdo chce ten může jít
Já si dám sklenici vína…

A s Karpatskou perlou, rodinným vinařstvím z malokarpatské oblasti, z obce Šenkvice, oslavíme krásné zahraniční ocenění. Jejich Muškát moravský 2009 totiž získal ve španělské soutěži Bacchus Madrid 2010 zlato!
Muškát moravský je mladá odrůda, vyšlechtěná v roce 1987 ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích. Vznikla křížením Muškátu Ottonel a Prachttraube. Na šlechtění této aromatické odrůdy se podílel i strýček paní Margity z Karpatské perly, i proto jsou jediným vinařstvím na Slovensku, které Muškát zpracovává.
Muškát moravský 2009 je víno zlatožluté barvy, které překvapí plným muškátovo-medovým buketem. Jeho svěží a lehká ovocno-kořenitá chuť připomíná zralé bobulky hroznů s tropickým ovocem a špetkou muškátového oříšku.
Toto suché bílé víno si nejlépe vychutnáte při teplotě 10–11 °C. Servírujte k drůbežímu masu s ovocnými omáčkami, těstovinám s čerstvým krémovým sýrem nebo k lehce sladkým ovocným dezertům.
…Jsem jak ta zahrada stinná
Kdo chce ať mi závidí
Já si dám sklenici vína…

Žádné komentáře: