pátek 30. dubna 2010

Instantní dekantér - geniální vynález!


Znáte nás, že si víno a vše kolem něj hodně užíváme. A znáte to, někdy není času nazbyt. Prostě, když máte chuť na víno, chcete si ho otevřít a hned pít (pokud tedy nemáte jiné úmysly v průběhu obřadu púořádně dlouhé dekantace :-)

Loni v létě jsme Vám představili karafu s externím zásobníkem umělého ledu, který můžete mít stále pohotovostně v mražáku a při Vaší nenadálé chuti na bílé nechlazené víno, jej použijete ke zchlazení vína v karafě. Plynule (bez šoků) a po celé délce. Navíc si víno udržíte v servírovací teplotě po celou dobu konzumace (na terase, na sluníčku). Pro připomenutí, je to EISCH - Rapid Cooling dekantér za 1990 Kč (cena včetně umělého ledu).

Jaký je ale urychlovací fígl na červená vína? Težší stará nebo mladá tříselnatá červená potřebují čas a vzduch jako sůl. Navíc, někdy nevíte, kolik z lahve upijete, proto je škoda dekantovat ji celou. Inženýři v Kalifornii došli na to, jak využít fyzikální zákony a dekantovat víno instantně při nalévání.

Tito američtí experti, odkojení tříselnatými Zinfadely, zkonstruovali tzv. instantní dekantér, který nazvali VINTURI. Jeho funkcionalitu jsme Vám natočili na video, protože je pro mě těžko popsatelná. Ale použití je velmi jednoduché!

Víno nalijete v požadovaném množství do VINTURI a pod něj dáte skleničku. Jak víno protéká spirálou VINTURI vzniká tam podtlak a VINTURI vsakuje vzduch dvěma malinkatými dírkami dovnitř. Tím se dostane správné množství vzduchu ve správný čas ke správnému objemu vína.

Výsledek testu pro mě byl obrovským překvapením, protože jsem musela překonat svou prvotní skepsi. Už jsem totiž viděla spoustu různých vychytávek kolem vína. Ale tohle je fakt super! Nejdřív jsme ochutnali víno ihned po otevření z lahve. Byla to 2007 s trpkým koncem, tříslovinky mi úplně stáhly jazyk. Říkala jsem si, že bych za tuto italskou nádheru 489 Kč nikdy nedala... A pak jsem se napila vína ihned po nalití přes VINTURI. Víno bylo krásné hladké, třísloviny upozadněné, cítila jsem jen, že tam kdesi v dáli drží pevnou strukturu vína. A navíc se víno příjemně rozvonělo.

Takže pokud hledáte hračku pro svého chotě, tatínka nebo tchána, nebo jste netrpělivá při pití těžších starších nebo mladších tříselnatějších vín nebo si chcete vydekantovat právě jen jednu skleničku vína na večer, VINTURI je to pravé.

Žádné komentáře: