neděle 28. března 2010

VÍNO-TÝDNE: 6 nejprodávanějších v týdnu 22. – 28. 3.

Dnešní – Květnou či Pašijovou – nedělí začal tzv. svatý týden, poslední týden před Velikonocemi. Jaro už to konečně myslí vážně, ženy ukazují nohy, (otužilí) muži svalnaté paže, oprašujeme (omýváme, olejujeme) zahradní nábytek, vymýšlíme, co připravit k velikonoční tabuli. A jak se toto vše promítlo do naší top 6?
1. místo – Fragolino / Rocca dei Forti
Jahody jedou, táhnou, frčí, chutnají… Ani já dnes neodolala a dala si je k snídani (tedy ty „pevné“, s jogurtem a vločkami). Ty tekuté italské svou stálou přítomností potvrzují svůj status nejoblíbenějšího zahraničního vína.
2. místo – Ryzlink rýnský pozdní sběr 2008 / Réva Rakvice, řada Slunce Moravy
Výborně doplní tučnější pokrmy (třeba velikonoční nádivku ;-)), je příjemně svěží, s bohatou ovocně květnatou vůní. Plnou chuť doplňují tóny lískových oříšků a jemná kyselinka. 
3. místo – Reserva 2008 / Château de Nages
Vůně šťavnatých ostružin, rybízu a moruší, špetka lékořice a koření, plná sametová chuť… Takové je červené cuvée (Syrah 95 %, Mourvedre 5 %) z údolí Rhôny z vinařství Château de Nages. Veroničino velmi oblíbené červené.
4. místo – Šilink demi sec / Vinařství Šilinek
Nebudu vás unavovat svými složitými příbuzenskými vazbami (Radka to pokaždé spolehlivě odrovná ;-)), ale Šilinkův sekt jsem znala už jako dítě a mnohem dřív než nějakou bohemku :-) Prostě moravské perlivé víno na každou oslavu!
5. místo – Müller Thurgau výběr z hroznů 2006 / Réva Rakvice, řada Gallery
Vinařství Réva Rakvice boduje v tomto týdnu už podruhé, tentokrát se zástupcem nadstandardní řady Gallery. Müller Thurgau 2006 ve výběru z hroznů získal diplom na Valtických vinných trzích v roce 2007. Potěší vás intenzivní vůní tropického ovoce a harmonickou chutí přecházející do tónů sladkého citronu.
6. místo – Merlot 2007 / Daumas Gassac
Temně červený Merlot z oblasti Languedoc na jihu Francie. Ve vůni ucítíte letní ovoce a špetku koření, chuť je ovocitá, zaoblená, harmonická, v závěru se stopou pražené kávy. Servírujte při 18 až 20 °C k masům či sýrům.
V tomto týdnu jsme dosáhli vyváženého poměru moravských a zahraničních vín, zastoupena jsou dvě vína perlivá (z toho jedno bílé a jedno červené), dvě tichá bílá a dvě tichá červená. To je harmonie, Beethoven by měl radost :-)
Na shledanou v neděli a úspěšný březnovo-dubnový týden!

Žádné komentáře: