pátek 12. března 2010

NEZNÁMÉ TEMPRANILLO

Páteční VÍNO-DNE se hodí doprovodit nějakou testovací otázkou, aby mozek přes víkend nekrněl ;-) Dnes se tedy ptám: co znamená Tempranillo?

a) Tempranillo – ze španělského temprano, časný, raný – je lidové španělské pojmenování pro řidiče, který ráno rozváží pracovníky do vinic. Dříve řídil valník tažený koňmi, dnes klimatizovaný mikrobus.

b) Tempranillo je hanlivé španělské pojmenování pro mladé chlapce, kteří se domů vracejí v časných ranních hodinách značně ovíněni.

c) Tempranillo je zdrobnělina označující španělskou modrou odrůdu révy vinné, která dozrává dříve než ostatní odrůdy.

Světoběžníci a znalci vína samozřejmě vědí, c) je správně. Tempranillo je hlavní odrůda španělské Rioji a zmínky o ní můžeme najít už ve 13. století ve španělské poezii. Dává ušlechtilá vína s vysokou barvou, dobrými tříslovinami a vyšším obsahem alkoholu, která se výborně hodí pro dlouhé zrání v lahvi, stárnutím totiž Tempranillo získává na kvalitě a jemnosti.

VÍNEM-DNE a zlatým medailistou prvního kola Prague Wine Trophy 2010 je Tempranillo z roku 2003 z vinařství Valdelosfrailes z oblasti Cigales na severu Španělska. Bodegas Valdelosfrailes patří do vinařské skupiny Matarromera group, která zastupuje tři špičková vinařství tří apelací, jejichž cílem je produkce vín mimořádné kvality typických pro danou oblast.

VAL Vendimia Seleccionada 2003 z odrůdy Tempranillo vás zaujme koncentrovanou chutí hroznů ze starých keřů a svou mineralitou. Je suché, se středně vysokým obsahem alkoholu (do 14,5 % obj.) a s výborným potenciálem zrání v lahvi – můžete jej pít již nyní, nebo uložit a vychutnat si ho o rok dva později.

V součastné době si u nás ve Víno-klubu můžete zakoupit například Legado Munoz - Tempranillo 2014. 

Žádné komentáře: