pátek 19. března 2010

VÍNO-DNE: Sauvignon pozdní sběr 2008 / Reisten, řada Maidenburg

Pátek = test. Dnes se nebudeme ptát na odrůdu, ale podíváme se, nakolik jste si jisti, co znamenají další údaje na etiketě. Co je to pozdní sběr?
a) Brněnská rocková kapela.
b) Víno vyrobené z hroznů sklizených pozdě večer.
c) Označení vín s přívlastkem (predikátem). U pozdního sběru hrozny dosáhly cukernatosti 21 až 24 °NM (normalizovaného moštoměru), tj. obsahují 21 až 24 kilogramů vlastního cukru ve 100 litrech moštu.
Možnost b) vyloučíme okamžitě. Pozdní sběr je skutečně rocková kapela z Brna, ale nápis na etiketě s ní nemá nic společného, takže c) je správně :-)
A jaký pozdní sběr jsme vybrali pro dnešek? Je jím polosladký Sauvignon 2008 z prémiové řady Maidenburg vinařství Reisten.
Bílá odrůda pocházející z Bordeaux Sauvignon je dnes vedle Chardonnay nejoblíbenější světovou odrůdou. Dává vína vysoké kvality, ovšem vyžaduje výborné polohy – a takovými jsou vinice Nad Nesytem v Sedleci a U Božích muk v Pavlově. Z těchto dvou vinic pocházejí hrozny pro cuvée Sauvignon 2008 v pozdním sběru.
Nos potěší bohatá, košatá vůně ananasu a černého rybízu, která přechází v mohutnou chuť s vyváženým poměrem kyseliny (8,0 g/l) a zbytkového cukru (14,7 g/l). Dochuť je velmi dlouhá až olejnatá. Výborně se hodí k dalšímu zrání v lahvi. Sauvignon pozdní sběr 2008 podávejte k vepřové panence, telecímu či sýrům holandského typu.&nbsp
Jestliže je na etiketě napsáno pozdní sběr, neznamená to, že byly hrozny sbírány pozdě v noci ;-)

Žádné komentáře: