pátek 5. března 2010

VÍNO-DNE: nejlepší portské! Vintage Port 2007 / Graham (výjimečné víno za výjimečnou cenu)


Závěr tohoto podivného týdne (bez Veroniky, bez DPH, bez jara) si zaslouží vylepšit něčím výjimečným. A tak když nám náš dodavatel včera poslal mail, v jehož hlavičce se skvělo Graham’s 2007 Vintage Port – 97 Points Robert Parker, bylo jasné, které víno vám dnes představíme.

Portskému se někdy přezdívá velké večerní víno. Popíjejí ho filmoví gentlemani, literární postavy jej servírují svým milenkám, ucucává se na banketech a podává na slavnostních večeřích.

Portské je likérové (či dolihované, fortifikované) víno s obsahem alkoholu nad 16 % obj. Proto je cítit v žaludku jako tekutý oheň :-) Kvasící mošt se dolihuje čistým alkoholickým vinným destilátem, ale chuť, vůni i sladkost má portské z hroznového moštu.

Portské se obvykle vyrábí ze směsi různě starých vín – výjimkou je právě Vintage port (ročníkové portské), pro něž se mohou použít jen vína z jednoho ročníku. A ročník 2007 byl opravdu výjimečný. Wine Spectator portskému od Grahama udělil neuvěřitelných 96 až 99 bodů a slavný vinný kritik Robert Parker 97 bodů!

Ročníkové portské musí být dle zákona nalahvováno do dvou let, pak je uvolněno do prodeje. A protože toto portské je opravdu výjimečné, výjimečné jsou i podmínky jeho prodeje. Ve světě (a u nás ve Víno-klubu) se prodávalo na konci roku 2009.


Poté firma Graham na 5 let pozastavila prodej, takže další příležitost k nákupu bude až v roce 2014, ovšem za úplně jinou (vyšší) cenu. Očekává se, že přesáhne hranici 3000 korun.

Nicméně! Naše vyjednávací schopnosti občas mile překvapí i nás samé a podařilo se nám dohodnout s naším dodavatelem, že ze svých vlastních zásob „pustí“ po omezenou dobu omezené množství lahví. Těch 97 Parkerových bodů si přece zaslouží oslavit!



Ojedinělá nabídka ojedinělého vína z ojedinělého ročníku za ojedinělou cenu (1990 Kč) :-) Kupte teď, pijte teď, nebo kupte teď, vychutnejte v plném rozkvětu za pět až sedm let.

Pít vyzrálé ročníkové portské je, jak napsal Tom Stevenson, „unikátním zážitkem pro svůj opojný buket a smyslnou vůni i chuť. Při průchodu hrdlem následuje v dochuti teplý pocit, silnější než ‚večerní červánky‘. Hroznová chuť a alkohol se dokonale spájejí a patro téměř překypuje rozpalující kořenitou vyzrálostí.“

Žádné komentáře: