čtvrtek 18. března 2010

VÍNO-DNE: Chardonnay výběr z hroznů 2004, panenské víno / Josef Valihrach (raritka!)

Zatímco jsem v úterý horovala pro růžová vína s heslem Proti jarní únavě bojujte s růžovými víny!, včera jsem vyměnila zimní kabát za jarní pláštík a vpodvečer se vrátila domů tak unavená, že na VÍNO-DNE prostě nedošlo :-( Ano, přiznávám, že sama kážu víno a piju vodu – jinak by mě jarní únava tak neskolila. Dnešek ale vše napraví, sobě slibuji dvě deci a vám dvě VÍNA-DNE :-)
Prvním bude skutečná raritka – víno z panenské sklizně, tj. z první úrody na mladé vinici, po třech až čtyřech letech od výsadby.
Vinaře roku 2009 Jožku Valihracha z Krumvíře jsme vám ve Vínovinách již představovali. Minulý týden Jožka Valihrach přijel do Prahy a 40 z vás se zúčastnilo velice příjemné komorní degustace, kde jsme mimo jiné mohli ochutnat panenské Chardonnay 2004 ve výběru z hroznů.
Chardonnay je bílá moštová odrůda, jedna z nejrozšířenějších a nejvíc žádaných odrůd na světě. Její kolébkou je Burgundsko. Jožka Valihrach sazenice koupil přímo ve Francii. Nemalou investici okomentoval slovy: „Bylo to drahé, ale vyplatilo se.“
Na korunu pan Valihrach nehleděl ani při přihlašování svého Chardonnay do loňského ročníku velice prestižní soutěže Chardonnay du Monde, která se koná každoročně ve francozském Maconu. V obrovské konkurenci (téměř 900 vzorků z asi 35 zemí) získalo jeho panenské víno stříbrnou medaili!

Žádné komentáře: