úterý 9. března 2010

VÍNO-DNE: Cépage Rulandské bílé 2007 / Nové Vinařství (jen za 189 Kč)


Dnes pokračujeme v představování nejúspěšnějších vín 1. kola Prague Wine Trophy 2010.

Název Rulandské je jeden z nejzamotanějších mezi odrůdami révy vinné. Český název vychází z označení Burgundského šedého v Německu, kde tuto odrůdu rozšířil obchodník s vínem Johann S. Ruland. Češi pak převzali označení Rulandské pro celou skupinu burgundských odrůd, máme tedy Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré.

V Německu je Rulandské bílé schováno pod názvem Weißer Burgunder nebo původně francouzským (dnes v zásadě mezinárodním) označením Pinot blanc. Někteří naši vinaři název Rulandské bílé odmítají a svá vína nabízejí jako Pinot blanc, ovšem setkat se můžeme i s pojmenováním Burgundské bílé.

Rulanda bílá je jedna z nejlepších odrůd, je rozšířená po celém vinařském světě a k nám ji nejspíše přivezl Otec vlasti Karel IV.

Rulandské bílé z Nového Vinařství patří mezi typické Pinoty blanc, to znamená, že barva je žlutozelená, ve vůni cítíme zralé ovoce a v chuti chlebovinku, chuť je plná s vyšší, ale harmonickou kyselinkou.

Rulandské bílé 2007 ocenili degustátoři Prague Wine Trophy zlatou medailí s 85 body. Jako VÍNO-DNE může být vaše za 189 korun (platí do 10. 3. do 15 hodin); poté za obvyklých 199 Kč.


A chcete-li si toto suché elegantní víno porovnat s jinými zástupci odrůdy Pinot blanc, neváhejte a objednejte si inovovanou krabici Naše nejlepší… Rulandy bílé.

Žádné komentáře: