pátek 26. března 2010

Vesele o Mosele :-)

Včera jsme přijeli z Mosely, hodně veselí... I tam bylo sluníčko a i tam bylo více než 20°C. Místní říkali, že jsme u slavné řeky zažili nejkrásnější počasí za uplynulých 6 měsíců. No prostě, Mosela se nám ukázala v plné kráse a my jsme si slíbili, že se tam brzy, třeba i s některými z Vás, podíváme znova.

Než naše zážitky zpracuji detailněji, chci se s Vámi podělit o pár veselých postřehů z Mosely:

1/ místní prý mají jednu nohu delší - protože celý život pracují na strmých vinicích (pochopíte, až uvidíte...)

2/ místní chlapci si těžko hledají manželky, protože od nich očekávají tvrdou práci na vinici (chlapci sami pracují - resp. chutnají - spíše ve sklepě) - naše paní bytná se jeden den v 18 hod vrátila z vinice, připravila nám večeři, pokoje, vína, ráno snídani, vyřídila objednávky a vydala se zpět na vinici...

3/ řeka Mosela má vzdušnou čarou (nebo po dálnici) délku 100 km, ale pojedete-li podél klikatých břehů ošpendlíkovaných vinohrady, najedete 200 km.

4/ jsou zde jenom šedé střechy - z břidlice, která je všude kolem (hlavně ve vinicích)

5/ ke stříkání (chemickému ošetřování vinic) používají vrtulník - ten řídí nejlepší místní pilot, protože musí manévrovat 10 m nad zemí. místní používají značky pro jeho orientaci - bílá kolečka, když chtějí stříkat a červená, když nechtějí stříkat. pilot vlastně hraje takové piškvorky a vybírá za to velké peníze (ale asi ne víc než v pokeru :)

6/ místní vinaři z CELLU si nechali udělat průzkum u studentů grafického designu, který tvar lahví vede a který pro vína používat - vyhrála lahev typu bordeaux :(( ale mně to z jiné než vysoké rýnské pistole nechutná! tak jsem jim to vysvětlila :)

7/ Trier vede! - protože byl druhým městem římských císařů (hned po Římu), je vyšperkován největšími poklady Evropy - je zde např. nejstarší katedrála Německa a místní biskup vlastní 120 ha vinic celé Mosely

Na MOSELE je prostě pořád VESELE (hlavně když nemusíte makat ve vinici :)


P.S. Na obrázku vidíte způsob vázání do SRDÍČKA - to se používá v případě, když jednotlivé keře nespojuje drát, takže tažně (tedy šlahouny) nelze jinak uchytit. Prostě romantika, ale jen na koukání :)

Dodatek (o pár let později): Na naši milovanou Moselu se pravidelně a rádi vracíme. Níže se můžete podívat na fotky z výletu na Moselu v roce 2015:












Žádné komentáře: