neděle 28. února 2010

VÍNO-TÝDNE: 6 nejprodávanějších v týdnu 22.–28. 2.


Minulou neděli jsem si na závěr svého elaborátu položila tři otázky. A odpovědi po týdnu jsou následující: ano, olympiáda ve vás probouzí pocity vlastenectví. Náš žebříček je opět zcela prost zahraničních vín (k popíjení doporučuji číst F. L. Věka ;-)). Ano, uplynulý týden přinesl cenný kov, dokonce několik (hurá!). A ve Víno-klubu se toho událo přemnoho.
Třeba jsme uvedli krabici Lvi salonu vín 2010, se Šlechtitelkou byli na Čechomoru (krátké video najdete na Facebooku), prozkoumali, jaká vína pijí slovenští muži s hokejkami, Veronice upekli sekanou a poslali ji lyžovat do Itálie.
Ale teď už k naší top 6. Je kompletně česká, resp. moravská, a až na jednu (růžovou) výjimku bílá.


1. místo – Cépage Rulandské modré rosé 2008 / Nové Vinařství
Svěží růžové víno, moderně vyrobené, moderně zabalené. Má oranžovou až lososovou barvu, ve vůni ucítíte čerstvé třešně se smetanovým podtónem. Suché, s vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin. Loni patřilo mezi tři nejprodávanější domácí vína a připomenout si jej můžete třeba v kolekci Best of… 2009.


2. místo – Pálava výběr z hroznů 2007 / Vinařství Krist
Minulý týden čtvrtá, tento týden „stříbrná“, mnohokrát oceněná krásná voňavá Pálava. Uchvancancující zlatožlutá barva, medově lahodná chuť s tramínovým podtextem. Příjemný zbytkový cukr víno řadí mezi polosuchá vína. Můžete jej mít s dalšími pěti Kristovými lahodami v kolekci Kristovy medaile – 19 medailí v krabici.


3. místo – Rulandské bílé výběr z hroznů 2007 / Vinařství Krist
Nejoblíbenější víno vinaře Tomáše Krista, na prestižní pařížské soutěži Vinalies Internationales 2009 oceněné zlatou medailí, což jej řadí mezi 1000 nejlepších vín světa a také do naší nejmedailovitější krabice :-) Více si o něm můžete přečíst v našich Vínovinách (i s videem).


4. místo – Rulandské šedé výběr z hroznů 2008 / Valtické podzemí, řada Kolonáda Valtice
Polosladké víno z jedné z nejlepších vinařských tratí hlavního města vína Valtic. Barva je sytě zlatavá, vůně mohutná a plná, v níž ucítíte sušené hrušky, rozinky a tropické ovoce. Chuť je lahodně medová s příjemnou kořenitostí v závěru. 88 bodů z Víno Revue a krabice Best of… Galadegustace 2010.


5. místo – Rulandské šedé pozdní sběr 2008 / Vinařství Šilinek
Druhé Rulandské šedé neboli Pinot gris v posledním únorovém top 6, a opět polosladké – odrůda Rulanské šedé obecně dosahuje vyšší cukernatosti (nad 20 ° NM). Z Valtických vinných trhů 2009 si tato Šilinkova Rulanda šedá přivezla diplom a my nemůžeme jinak, než ji doporučit vaší pozornosti.


6. místo – Neuburské kabinet 2008 / Réva Rakvice, řada Slunce Moravy
V našem žebříčku už několikrát bodovalo rakvické Chardonnay z řady Královna Kateřina. Ale zatímco vína „z Královny“ zrají ve sklepě v Pavlově, vína z řady Slunce Moravy jsou školena ve sklepích přímo v Rakvicích. Kabinetní Neuburg vás ve vůni potěší příjemnými ovocnými tóny, chuť připomene zralé zahradní ovoce s převahou jablíček a blum.


Zatímco jsem psala tyto Schlager der Woche, přibyli nám na Facebooku dva fanoušci – takže tisícovko, třes se! Veronika po překonání této hranice slíbila mega slevu, tak se doufám máme v příštím týdnu na co těšit :-)
Úspěšný týden a na shledanou v neděli!

Žádné komentáře: