neděle 21. února 2010

VÍNO-TÝDNE: 6 nejprodávanějších v týdnu 15.–21. 2.


Ještě v sobotu večer vévodilo naší top 6 perlivé Fragolino, na dalších čtyř pozicích byla bílá vína a žebříček nejprodávanějších vín uzavíralo růžové. Už jsem chtěla podotknout, že chuť na bílé víno má zřejmě na svědomí sledování olympijských soutěží na bílém sněhu a ledu, ovšem vaše objednávky za celý týden se sobotním pořadím mohutně zamávaly a dnes je všechno jinak! Na špici se ocitlo krásné červené André doprovázené dalšími čtyřmi víny ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice (zkráceně Šlechtitelka VP ;-)).

1. místo – André pozdní sběr 2007 / Šlechtitelka VP
André je vlajkovou lodí Šlechtitelky, právě zde byla totiž tato odrůda vyšlechtěna křížením Frankovky a Svatovavřineckého. André je dosti plodnou odrůdou, a aby byla vína výtečná, je nutné přistoupit k redukci hroznů na keři a k pozdní sklizni. To ve Šlechtitelce moc dobře vědí (redukují na 1,5 kg/keř) a výsledkem je krásné suché červené víno.

2. místo – Ryzlink rýnský pozdní sběr 2007, 22 klonů / Šlechtitelka VP
Posláním šlechtitelské stanice je ošetřovat a udržovat genofond révy vinné u nás. Je základní množitelskou stanicí a opečovává 76 klonů 19 odrůd vinné révy – z toho 22 klonů patří bílé odrůdě Ryzlinku rýnského. A právě z této vinice s 22 klony pochází toto víno s jedinečnou vůní i chutí, které jste ocenili pěti hvězdičkami.

3. místo – Chardonnay pozdní sběr 2007 / Šlechtitelka VP
Suché bílé víno ze záměrně nízké produkce (29 hl/ha). Ve vůni ucítíte sušené tropické ovoce, chuť ovlivnila metoda sur lie (ležení na kvasnicích, v tomto případě po dobu šesti měsíců). Toto víno, stejně jako „stříbrný“ Ryzlink rýnský, si můžete objednat i v krabici Best of… Šlechtitelka.

4. místo – Pálava výběr z hroznů 2007 / Vinařství Krist
Monoblok vín ze Šlechtitelky rozbíjí voňavá Pálava od Krista. Ovšem kde byla Pálava vyšlechtěna? V 70. letech ve Šlechtitelce :-) Je to kříženec Tramínu, proto si v chuti zachovává typickou kořenitost, doplněnou příjemným zbytkovým cukrem. Tři ocenění z vinařských soutěží, od vás 4,5 hvězdičky a pro vás kolekce Kristovy medaile – 19 medailí v krabici.

5. místo – André výběr z hroznů 2007, stará vinice / Šlechtitelka VP
S šlechtěním odrůdy André se ve Šlechtitelce začalo v roce 1960, o dvacet let později byla zapsána do Státní odrůdové knihy. Toto André pochází z nejstarší vinice této odrůdy na světě. Barva je temně rubínová, ve vůni ucítíte krásně vyzrálé hrozny, borůvky a maliny. V chuti je bohaté, s vysokým extraktem a dlouhou dochutí.

6. místo – Frankovka výběr z hroznů 2006 / Šlechtitelka VP
„Matce“ odrůdy André se ve velkopavlovické podoblasti velice daří. Hrozny pro tuto Frankovku vyrostly v sedmileté vinici a sklizeň byla cíleně redukována (19 hl/ha), aby se snížilo množství kyselin i tvrdší třísloviny a dosáhlo se příjemné chuti. I toto krásné víno jsme vložili do krabice Best of… Šlechtitelka.

Probouzí ve vás olympiáda pocity vlastenectví? Tento týden se totiž do našeho žebříčku neprobojovalo žádné zahraniční víno! Počet červených a bílých je vyrovnán, tolik oblíbené Fragolino skončilo až za první desítkou. Přinese příští týden nějaký cenný kov a co se stane ve Víno-klubu?

Žádné komentáře: