čtvrtek 18. února 2010

VÍNO-DNE: Rulandské šedé výběr z hroznů 2008 / Karpatská perla (nej slovenské víno jen za 239 Kč)


Dnešní pošmourný čtvrtek vám snad aspoň trochu prozářil ranní výkon našich hokejistů (mě vzbudil řev souseda. Chvíli jsem přemýšlela, zda je to Čech, či Slovák, řval Góóól dvakrát za sebou v intervalu asi dvou minut, z čehož jsem zpětně odvodila, že je to Čech ;-)).

Pokud vás hokej zas tak nebere, nebo pokud potřebujete větší vzpruhu, tak vás snad potěší nejlepší slovenské víno roku 2009Rulandské šedé 2008 ve výběru z hroznů z vinařství Karpatská perla.

Karpatskou perlu najdete v Malých Karpatech, v obci Šenkvice. Rodinné vinařství zde obhospodařuje 44 hektarů vinic a víno vyrábí ve třech kolekcích. Kolekce Varieto zahrnuje vína s přívlastkem s obecně delším potenciálem zrání v lahvi.

Hrozny pro výrobu tohoto Rulandského šedého pocházejí z panenské sklizně z vinohradu Suchý vrch. Ve skleničce vás potěší výrazná zelenožlutá barva. Ve vůni ucítíte bohatou květinovo-kořenitou vůni s nádechem vanilky. Na jazyku vás překvapí: Veronika popisuje chuť této rulandy jako čerstvého toastu s dobrým máslem, do kterého „chceš furt kousat“, prostě chuť je plná, svěží, elegantní a láká a dalšímu a dalšímu zkoumání!

Rulandské šedé 2008 ve výběru z hroznů okouzlilo i Fedora Malíka, významného slovenského enologa, který už šestý rokem sestavuje ročenku 100 nejlepších slovenských vín. Rulandské se s 94 body stalo šampionem, tedy nejlepším vínem Slovenska roku 2009. Úspěchy ovšem slavilo i na mezinárodním Vinoforu, odkud si odneslo zlatou medaili.

Rulandské šedé výběr z hroznů 2008 dobře vychlaďte (na 9–11 °C) a servírujte k pečeným rybám, darům moře a tvrdým sýrům.
Prostě nejlepší slovenské víno – a bodka!

Žádné komentáře: