úterý 23. února 2010

VÍNO-DNE: Rulandské modré výběr z hroznů 2007 / Vinařství Musil (jen 315 Kč)


Jak si naši pravidelní čtenáři povšimli, včera chybělo VÍNO-DNE. Veronika mi dala volno se slovy: „Odpočívej a šetři síly.“ Sice jsem doufala, že nebudu muset odpočívat až do středy, přece jen bronz z 1500 m nemám (Martino, gratulujeme!), ovšem když mi večer přistálo v mailu zadání pro „dnešní“ víno, zatrnulo mi. Čtenáři newsletterů už vědí… VÍNEM-DNE je Rulandské modré z vinařství Ladislava Musila :-)

Laďa Musil je ve Víno-klubu nováčkem, což se ale o jeho působení mezi vinaři říct rozhodně nedá. Pochází ze Znojemska, za domem měli několik řádků vinic, otec byl bednář, a tak se nebylo čemu divit, když si na vysoké škole zvolil obor vinařství-vinohradnictví, které vystudoval pod vedením profesora Viléma Krause.

V roce 1992 založil Laďa Musil rodinnou firmu. V současnosti obhospodařuje 28,5 hektaru vinic se 17 odrůdami v systému Integrované produkce v okolí Dolních Kounic a Ivančic. Velký důraz klade na práci na vinici (o hodinách a hodinách mezi řádky bych mohla vyprávět ;-)), redukovanou sklizeň a vyzrálé hrozny. Ruční sběr a výroba vín výhradně z vlastních hroznů je pro Laďu Musila samozřejmostí.

Z nabídky vinařství Musil jsme vybrali Rulandské modré ve výběru z hroznů z roku 2007, které bylo oceněno mj. v Salonu vín ČR. Hrozny dosáhly cukernatosti 24,8 ° NM, 10 dnů byly nakvášeny na slupkách s následující remontáží (přečerpáním vína přes matolinovou čepici) a v závěru bylo víno školeno šest měsíců v nových barikových sudech z amerického dubu. (Tyto sudy si Laďa Musil dovezl přímo z kalifornského Napa Valley od Roberta Mondaviho a dle mého byla doprava dražší než sudy samotné ;-))

Rulandské modré výběr z hroznů 2007 ve vůni potěší výraznou vůní vanilky a dřevěného boxu od doutníků (což ukazuje na nový barikový sud), dlouhá chuť je podpořena pevným výraznějším tříslem a tóny čokolády a kávových bobů. Víno má velký potenciál delšího zrání. Před podáváním nechejte hodinu dekantovat, aby se rozvinulo ovocité aroma. Tato Rulanda výtečně doplní steaky z hovězího, kančího, jeleního, ale i uzené maso a sýry s modrou plísní.

Rulandské modré výběr z hroznů 2007 bylo oceněno zlatými medailemi na soutěžích Trunk fest Bratislava a Víno Bojnice či diplomem z Grand Prix Vinex, a protože zabodovalo i v Salonu vín České republiky, zařadili jsme jej do krabice Lvi salonu vín 2010. Jako VÍNO-DNE může být vaše za 315 Kč (zvýhodněná cena platí do 24. 2. do 15 hodin, poté za 349 korun).

Žádné komentáře: