středa 10. února 2010

VÍNO-DNE: Enamore 2007 / Bodega Renacer (velké víno jen za 765 Kč)


Včera jsem psala o nejlepších čokoládách světa Amedei a ráno jsem se probudila s velikánskou chutí na pralinky. Dneska jsem chtěla psát o růžích z Keni a Etiopie, ale nechci riskovat, že ve čtvrtek budu mít chuť na okvětní plátky – takže rovnou k VÍNU-DNE :-) (a o obchodu s růžemi si můžete přečíst v Respektu č. 6).

Vybrali jsme pro vás krásné, velké, (nejen) valentýnské Enamore 2007 z Argentiny, polosuché cuvée pěti modrých odrůd, z nichž převažuje tradiční argentinská odrůda Malbec. Je vyrobeno obdobnou metodou jako slavné italské Amarone, kdy jsou hrozny po dobu asi 120 dní sušeny na slámových podložkách nebo lískách (podobně jako slámové víno, pro které se ovšem využívají především bílé odrůdy), dokud nevyschnou na dvě třetiny hmotnosti.
Vinařství Renacer (které vlastní potomci libereckých emigrantů) tuto metodu upravilo pro podmínky předhůří And a hrozny suší venku rozprostřené na velkých plachtách.

Výsledkem tohoto procesu je krásná, temně rubínová barva, bohatá hrozinková vůně s nádechem ostružin, fíků a lékořice a koncentrovaná elegantní chuť, v níž se snoubí lahodné hebké třísloviny, kořenitost a svěží kyselinka.
I když obsah zbytkového cukru 9,8 g/l Enamore řadí do kategorie polosuchých vín, kyselinka (6,15 g/l) sladkost příjemně vyvažuje. Vyšší obsah alkoholu (14,5 %) je pro tento typ „slámových“ vín typický.

Toto nádherné velké víno se výtečně hodí k hovězím steakům, zvěřině, skvěle doplní tučnější sýry. Wine Spectator Enamore 2007 ocenil 91 body!
My si tento nápoj pro zamilované (španělsky zamilovaný se řekne enamorado) ceníme na 850 korun, ovšem jako VÍNO-DNE může být vaše jen za 765 Kč! (Platí do 11. února do 15 hodin.)


PS: A pokud (si) chcete udělat opravdu velkou radost, zvolte Enamore v našem Unisex valentýnském výběru nebo v krabici Velká vína Nového světa pro náročné.

Žádné komentáře: