pátek 15. ledna 2010

Ztráty a nálezy chilského vinařství

Když se v roce 2005 objevil v Paříži rukopisný zlomek Dalimilovy kroniky, odborníci o něm hovořili jako o největším objevu od dob Františka Palackého. A co by na otázku „Jaký je největší objev chilského vinařství od dob Františka Palackého?“ odpověděl chilský vinař? S největší pravděpodobností by nad číší karmínově červeného moku skládal ódy na znovuobjevení odrůdy Carménère, která se takříkajíc podruhé narodila před 15 lety.

Odrůda Carménère se řadí mezi šest modrých bordeauxských odrůd (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Petit Verdot) a v polovině 19. století byla pod názvem Grande Vidure rozšířena převážně v oblasti Médoc. Z Francie se spolu s odrůdou Merlot dostala až do Chile do tamních vinic – a to ji vlastně zachránilo. Od roku 1860 totiž vinařskými oblastmi obcházelo strašidlo révokazu, které decimovalo hektary a hektary vinic, a odrůda Carménère (tenkrát ještě pod názvem Grande Vidure) z Evropy zmizela.

V Chile rostla společně s Merlotem a po dlouhá desítiletí byla považována za jeho pozdější varietu. V roce 1994 však do chilských vinic zavítal francouzský ampelograf Jean-Michel Boursiquot a odrůdu Grande Vidure, která již byla pokládána za ztracenou, (znovu)objevil (což o tři roky později prokázaly i testy DNA). Chilští vinaři ho nosili na rukou a odrůda dostala nové jméno, Carménère, podle francouzského carmin – karmínový. Takovou krásnou sytě červenou barvu totiž mají listy této odrůdy na podzim, krátce před opadáním.

Carménère v Chile našla nový domov – Chile je totiž největším pěstitelem této odrůdy na světě a díky tamějším klimatickým podmínkám se jí daří lépe než ve Francii.

Víno z odrůdy Carménère se vyznačuje sytou červenou barvou, pro vůni jsou typické lesní plody, červené ovoce a koření, v chuti bývá ovocité s kouřovými tóny či stopami po čokoládě a koření, s příjemnou tříslovinou.

A tak zatímco Dalimilovu kroniku si můžeme prohlížet jen při vzácných příležitostech ve skleněné vitríně, chilská vína odrůdy Carménère si můžeme dopřát mnohem častěji a vychutnat si je buď jako jednodruhová (100% Carménère), nebo v kupáži s jinými odrůdami. V krabici Perličky z And – Carménère and Malbec doplňují dvě lahve plnokrevného Carménère a dvě lahve cuvée Carménère + Cabernet Sauvignon ještě dvě lahve „tekutých višní v čokoládě“ – chilské národní odrůdy Malbec. Nechte si chutnat!

PS: Pod každým prolinkovaným "Carménère" objevíte jinou lahev :-)

Žádné komentáře: