neděle 31. ledna 2010

VÍNO-TÝDNE: 6 nejprodávanějších v týdnu 15.–31. 1.




Každá neděle večer má své pravidelné úkony a rituály. Známe to už z dětství: rodiče nám kontrolují aktovku, maminka připravuje oblečení na ráno, otec na náš pracovní stůl klade bankovky na obědy a pětikačku kapesného k tomu, lehké chvění kolem žaludku, co nás zase příští týden ve škole čeká, nebo naopak velké těšení na kamarády, od kterých jsme byli celé dva dny odtrženi… A o nějakých pětadvacet let později jsme my v roli starostlivých pečovatelů a zvyky z „našeho“ domova se snažíme skloubit se zvyklostmi svého partnera.

Vaše stálé nedělní činnosti bychom vám rádi zpříjemnili pravidelným žebříčkem 6 nejprodávanějších vín v minulém týdnu. Ještě včera to vypadalo, že se oproti třetímu lednovému týdnu vůbec, ale vůbec nic nezmění. Ovšem jako nedělní večer někdy naruší plánovaná či neplánovaná návštěva, angína nebo prázdniny, tak došlo k otřesu i v naší top 6. A to rovnou na prvním místě!


1. místo – Cépage Rulandské modré rosé, 2008 / Nové Vinařství
Před několika lety se růžová vína vůbec nepila. Poslední roky ovšem jejich obliba strmě stoupá, což dokazuje i umístění svěžího Rulandského modrého z Nového vinařství. Můžete si jej koupit i s dalšími veleoblíbenými víny loňského roku v krabici Best of… Víno-klub 2009.


2. místo – Fragolino / Rocca dei Forti
Pro mě největší překvapení týdne. Jahůdky v tekutém skupenství zdobené flirtujícími perličkami klesly na druhé místo. Vrátí se příští týden zpět na vrchol? Váháte-li mezi Fragolinem a Rulanským modrým rosé, kupte si třeba oba – v krabici Best of… Víno-klub 2009.


3. místo – Cuvée 2 Larus, 2008 / Nové Vinařství
Méně obvyklá chuť kompotovaných máslových hrušek jen tak neomrzí. Třetí místo si udrželo bílé cuvée Tramínu červeného, Chardonnay a Sauvignonu s vůní odkvétajících růží. Teda… na ten hruškový kompot jsem dostala chuť! :-) Laurus si můžete koupit v krabici Best of… Nové Vinařství.


4. místo – Cépage Sauvignon, 2008 / Nové Vinařství
Víno světle zelené barvy, s vůní připomínající nakládanou zelenou papriku a angrešt (na Moravě říkáme srstky). Chuť je lehká, přesto výrazná a svěží. Svěží chuť doplňuje i svěží ambaláž lahve. Čtvrté místo, stejně jako minulý týden.


5. místo – Chardonnay, pozdní sběr 2008 / Réva Rakvice, řada Královna Kateřina
Chardonnay Královny Kateřiny dostalo v soutěži Král vín tři královské korunky. Královské Chardonnay s ovocně květnatou vůní a chutí lískového ořechu a ovoce si můžete dopřát i s dalšími lahůdkami v krabici Best of… 2009.


6. místo – Cuvée 1 Slunečný vrch, 2006 / Nové Vinařství
Zelenožlutá barva, vůně zeminy, zeleného pepře, koriandru a muškátového oříšku, minerální a velmi kořenitá chuť. Tak můžeme charakterizovat cuvée Ryzlinku vlašského a Veltlínského zeleného. Potěší a zahřeje už jen samotný název!


První měsíc roku 2010 je za námi. Co přinese první únorový týden? Klesne Fragolino na třetí příčku? Probojuje se do top 6 nějaké plnokrevné červené víno? Úspěšný týden a na shledanou v neděli!

Žádné komentáře: