úterý 19. ledna 2010

VÍNO-DNE: Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc, 2002 / Wunderlich (299 Kč)


Dávno pryč jsou časy, kdy jsme si z maďarských vín mohli dopřát pouze Býčí krev – kolik z vás pak ráno po veselém večeru, kde Egri Bikavér tekl proudem, pronášelo temné maďarské erőmű a drželo se za bolavou hlavu? ;-)

Dnes už je situace naštěstí jiná – a změnila se jak nabídka maďarských vín u nás, tak maďarské vinařství, jehož produkce se může směle měřit s víny vinařských velmocí.

Velmi úspěšným maďarským vínem je cuvée Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc z roku 2002 z vinařství Wunderlich, které mj. získalo 92 bodů a titul šampiona soutěže Prague Wine Trophy 2009.

Vinařství pana Alajose Wunderlicha, kterému všichni říkají Lojzi, najdete na jihu Maďarska, ve městečku Villány, jež můžeme zařadit mezi prestižní vinařské oblasti Evropy. Není jistě bez zajímavosti, že Villány se nachází ve stejné zeměpisné šířce jako francouzské Bordeaux.

Lojzi Wunderlich si za své osobní motto zvolil výstižné „Jméno zavazuje“ a podle toho ke svým vínům přistupuje. Nejvyšší dosažitelná kvalita bez kompromisů a osobitý styl vinaře přináší vína přátelská a ovocně-kořeněná.

Suché cuvée Cabernetu Sauvignon a Cabernetu Franc vás ve skleničce potěší jasnou purpurovou barvou. Ve vůni nejdříve ucítíte zralé ovoce, později lesní plody, koření, vanilku, žampiony a vlhké podzimní listí. Toto víno doporučujeme dekantovat; výborně doplní pokrmy ze zvěřiny.

Doufám, že erőmű se neozve, ani když se dozvíte cenu :-) Toto Wunderlichovo cuvée z roku 2002 se prodává za téměř pět set korun… My vám jej nabízíme za 325 Kč, a pokud si jej koupíte dnes jakožto VÍNO-DNE, zaplatíte jen 299 Kč! (Platí od 19. 1. do 20. 1. do 14 hod.)

PS: Toto výjimečné cuvée se bude také ochutnávat v pátek 22. 1. na galadegustaci v Břevnovském klášteře.

Žádné komentáře: