úterý 26. ledna 2010

VÍNO-DNE: Ars Nova DO 2005 / Tandem, Španělsko (pouze za 239 Kč)



Naši milí,
v následujících dnech vám jako VÍNO-DNE budeme představovat vína, která by vám doporučili naši dodavatelé. Takhle to možná nezní příliš lákavě, ale představte si to: každý dodavatel má v nabídce stovky krásných vín, doslova pro každého něco, vína suchá, polosuchá, polosladká, s přívlastkem i bez, levná i drahá, těžší, svěžejší, ovocitá… ano, i červená, bílá a růžová ;-), prostě na co si jen vzpomenete. A my jsme dodavatelům řekli: „Vyberte své nejoblíbenější víno!“ Jak to dopadlo?

Dnes se podíváme do moderního španělského vinařství Tandem, které je vycházející hvězdou oblasti Navarra a za své krátké působení (bylo založeno roku 2003 několika přáteli-milovníky vína) posbíralo mnoho mezinárodních ocenění.

Víno z řady Ars Nova z roku 2005 je bohaté cuvée tří červených odrůd: typické navarrské rané odrůdy Tempranilla (52 %), dále Cabernetu sauvignon (33 %) a Merlotu (15 %). Oko potěší rubínová barva s fialovým nádechem, nos vůně ostružin, borůvek, lékořice a neobvyklé tóny tymiánu a máty, jazyk velice příjemná, elegantní, dlouhá a překvapující chuť.
Toto suché (zbytkový cukr 1,6 g/l) víno servírujte při teplotě 17 °C k červenému masu, zvěřině i drůbeži, také výborně doplní sýry.

Ars Nova DO 2005 zrálo po sedm měsíců v nových 300litrových sudech z francouzského dubu a má pěknou perspektivu zrání v lahvi – doporučená doba konzumace je mezi léty 2009 až 2015, tedy ideální pro okamžité pití i několikaletou archivaci.
Co si koupit třeba tři lahve? Jednu na teď, druhou na rok 2012 a třetí na rok 2015? Běžná maloobchodní cena činí 295 Kč, my jej nabízíme za 259 korun a dnes ještě výhodněji: za 239 Kč! (Platí do 27. 1. do 15 hod.)



PS: Zkratka DO (denominación de origen) označuje původ vín odrůdy révy vinné (podobně jako AOC ve Francii či DOC v Itálii).

Žádné komentáře: