pondělí 25. ledna 2010

DESTILÁT-DNE: stará jablkovice Vieille Pomme / Fassbind (za 999 Kč/0,7 l)



Do mrazu a sněhu je třeba vycházet připraven – anebo naopak: při návratu z mrazu a sněhu je třeba mít se na co těšit… Tak či onak, chce to něco silnějšího (40%), něco výraznějšího, něco, co příjemně zahřeje, něco výjimečného.

A přesně taková je stará jablkovice z palírny Fassbind. Fassbind je nejstarší švýcarská palírna, výrobou destilátů se zabývá již od roku 1846. Někteří z vás znají výbornou hruškovici, ovšem jablkovice! – o té mluví Veronika v jednom kuse už od čtvrtka, kdy ji ochutnala. Fassbind ji totiž začal vyrábět z jiné odrůdy (Gravensteiner), takže je mnohem voňavější a šťavnatější než dříve.

Švýcaři nejdříve vyrobí čirý destilát ze zralých jablek, nalijí ho do dubového sudu a nasypou do něj jablečné křížaly, které v něm asi rok macerují.
Výsledkem tedy není čirá jablečná pálenka, jak ji známe, ale lahodný sirupový mok zlatavé barvy, který je ve vůni i chuti výraznější, sladší (ale nejedná se o žádné lepidlo, jen lehce pohladí v krku), hebký, sametový, připomínající opravdu dobrý jablkový džus.

Tak co takhle dát v těchto šedivých dnech šanci jablku? ;-)
Dnes a zítra (26. ledna do 15 hodin) vám jej nabízíme za výjimečných 999 korun (místo 1 100 Kč)!

Žádné komentáře: